Dubraviczky AttilaNégy éve nincs megyei bíró az elitben

Fair-Play zászló - forrás: Forrás: - Fair-Play zászló.

Négy éve, 2006 óta nincs a magyar NB I-es keretben Győr-Moson-Sopron megyei játékvezető. Pedig egykoron elismert itteni bírók fújták a sípot az élvonalban, s általában képviselte valaki a régiót a legjobb sípmesterek között. Közülük a legendás Palotai Károly a napokban ünnepelte 75. születésnapját, de említhetnénk Tapolczai Jánost is, aki először alkalmazta Magyarországon a sárga lapot. A soproni játékvezető nevéhez egyébként nem ez az egyetlen rekord fűződik: 1971-ben ő volt az élvonal legfiatalabb futballbírója. Ruzsa István, Kőrös László és Bay Ferenc is hosszú ideig az elitben bíráskodtak.

A közelmúltban Kiss Géza, Hanacsek Attila és Dubraviczky Attila képviselték megyénket a legjobb játékvezetők között. Utóbbi 2006-ban vezetett utoljára élvonalbeli mérkőzést, azóta viszont nem fújt megyei játékvezető az NB I-ben. Hogy miért, arról éppen őt kérdeztük, már csak azért is, mert ő a megyei futballszövetség játékvezetői bizottságának az elnöke.

-Az országos bizottság korábbi vezetése egyszerűen lenullázta a megyét. A nagy tehetség Ábrahám Tibor, Horváth Gábor kikerültek az NB II-ből. A mostani vezetés Lidi Attilában nem látta az NB I lehetőségét, pedig nagyszerűen felkészült játékvezető volt, míg Tóth Attila, aki nemzetközi szintre is alkalmas lett volna, külföldre ment dolgozni. Gyakorlatilag utánpótlás nélkül maradtunk, hiszen Péter Gábor akkori rosszulléte miatt nem tudta teljesíteni a fizikai tesztet. Mély gödörben volt a játékvezetésünk akkor, amikor a megyei szövetség játékvezetői bizottságának élére kerültem" - mondta Dubraviczky Attila.


Természetesen jelölt azóta is volt, bekerülni viszont egy bíró sem tudott az élvonalbeli keretbe.


- Böcskei Balázs közel jár ahhoz, hogy tagja legyen a tizennyolcas elitnek, pedig az ellenőre már az első mérkőzésén rossz véleménnyel volt róla. Ennek ellenére tavalyelőtt és tavaly a másodosztály egyik legjobb játékvezetője lett, sokat fejlődött azóta is. Úgy gondolom, jövőre minden esélye megvan arra, hogy a legjobbak között, az NB I-ben vezethessen. Ránk is férne egy ilyen lehetőség, ebben a tekintetben az egész Dunántúl nagyon rosszul áll. A sok fővárosi játékvezető mellett alig van bíró a régióból."

Dubraviczky szerint jelenleg utánpótlásszinten sem rossz a helyzet a megyében.

?Vannak tehetségeink. A legnagyobb ígéret az a Görög Márió, aki a vizsgát követően, nyolc hónap után már a megyei első osztályban vezetett. Ha nem száll el magától, akkor nagyon sokra viheti ebben a szakmában. Ő most, tizenkilenc évesen előbbre jár, mint Kassai Viktor ennyi idősen, pedig tudjuk, hogy Kassai meddig jutott. Márióban minden adott - felépítés, intelligencia, nyelvtudás - ahhoz, hogy kiváló játékvezető legyen, hamarosan talán már az NB III-ban is bemutatkozhat. Rajta kívül meg kell említenem a soproni Skvaris Ádámot, aki éppen most dirigálta első megyei I. osztályú mérkőzését. Nem mondtunk le az óvári Hofbauer Dávidról és a csornai Edelmayer Attiláról sem."

Gyakran bírálták, bírálják az alacsonyabb osztályokban tevékenykedő játékvezetőket.

- Vegyes a kép, de ez általában minden megyében így van. Vannak jól és kevésbé jól sikerült mérkőzések. Ami biztos, a legutóbbi játékvezetői tanfolyam mintegy nyolcvan végzőse közül negyvenen rendszeresen ott vannak hétvégeken a pályákon és ez biztató jel. Jövő januárban ismét kezdődik tanfolyam, amelyre várjuk a leendő kollégák jelentkezését. Országos szinten pedig alakult egy négyfős munkacsoport, amely két éven keresztül évente öt alkalommal kiemelt, magas szintű oktatást biztosít a kiválasztottaknak Telkiben. Ennek a csoportnak én is tagja vagyok, így elárulhatom, aki ilyen képzésen vesz részt, jó esélye van rá, hogy végül az országos keret tagja legyen."

A volt FIFA-játékvezető jelenleg ellenőr is, éppen őt jelölték ki az ominózus Újpest-Ferencváros találkozóra, ami többször is félbeszakadt. A meccs legújabb fejleménye, hogy a Ferencváros, bírói műhibára hivatkozva, megóvta a 0-6-ra elveszített mérkőzést. A zöld-fehérek szerint Solymosi Péter játékvezetőnek kötelessége lett volna lefújni a meccset, mivel a találkozó többször is félbeszakadt.

-A legtöbben azt kérdezték tőlem, miért nem szüntette be végleg a mérkőzést a játékvezető. Nos, a játékvezető megteheti, hogy beszünteti a mérkőzést, de ilyen esetben konzultálni köteles a szövetségi ellenőrrel, valamint a biztosításban részt vevő vezetőkkel. A megbeszélés függvényében közös döntés születik a folytatásról, illetve a beszüntetésről. Ilyenkor azt is mérlegelni kell, hogy a beszüntetés nagyobb kockázattal járna-e, mint a meccs folytatása. Jó döntés született."

 

Hozzászólások