Egy kis csuszka..

MLSZ JB

2017-12-01 05:19:22

MLSz székház - forrás:
Forrás: - MLSz székház

Csütörtökön 17 óra előtt közzétette személyeskedéstől sem mentes közleményét az MLSZ JB. íme pár kiigazítás benne.

 

Az MLSZ számos feladata között a labdarúgás színvonalának fejlesztését tartja legfontosabb feladatának. A szövetség döntéseit minden területen abban a szellemben hozza, hogy az intézkedések hozzájáruljanak a labdarúgás színvonalának emelkedéséhez. Minden esetben követelmény egyfajta elfogulatlanság: a személyes érdekek soha nem befolyásolhatják a szakmai döntéseket.

 

Jó olvasni, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség döntései minden esetben a labdarúgás színvonalának emelését szolgálta. Ez meglátszik az élvonalbeli nézőszámok drasztikus csökkenésében is és abban is, hogy az elmúlt években folyamatosan csökkent a játékvezetők száma a megyékben.

 

 

 

Az elmúlt napokban több cikk foglalkozott Kassai Viktor játékvezető vb-döntőről való távolmaradásával. A személyével és tevékenységével kapcsolatban az MLSZ a következőket jelenti ki.

Öröm mindenki számára azt látni, hogy az MLSZ Kassai Viktorral kapcsolatban milyen gyorsan tudott kiadni közleményt. Sajnálatos, hogy ezt nem két hete tette meg, amikor kiderült, hogy Viktor nincs a VB. keretben. Korábban Kassai Viktor nemzetközi mérkőzéseiről is viszonylag későn, a küldések megjelenését követően akár több nappal számolt csak be.


Minden szakmai döntésnek lehetnek kedvező vagy kedvezőtlen személyi következményei, hiszen ez minden olyan folyamat természetes velejárója, ahol a minőség biztosítása és a folyamatos fejlesztés a cél.

Természetesen senki sem azt vitatja, hogy a FIFA és az UEFA szakmai döntést hozott. Mindeninek vállalnia kell természetesen a munkájáért a felelősséget, legyen az Kassai Viktor vagy Puhl Sándor is.


A kiemelt magyar játékvezetői keret tagjai évek óta nemzetközileg mérve is professzionális feltételek mellett végzik munkájukat. Ennek része a teljesítmények értékelése és rangsorolása. A játékvezetőknek el kell fogadniuk, ha a teljesítményük alapján meghozott személyi döntések negatívan érintik őket. A hazai játékvezetők értékelésének alapja minden esetben az NB I-es bajnoki mérkőzéseken nyújtott összesített teljesítmény, hiszen az MLSZ elsődleges érdeke a hazai játékvezetés színvonalának emelkedése.

 

Az UEFA-nál követelmény a professzionális ellenőrzés és teljesítményértékelés. Mindenki elfogadja azt, ha átlátható, világos és elfogultságtól mentes egy rangsor. Sajnos hazánkban ez nem így van. Nem lehet tudni, hogy a „profi” ellenőrök milyen szempontok mentén ellenőrzik a játékvezetőket. Amennyiben átlátható lenne az, hogy kik ellenőrzik a játékvezetőket és névszerint megjelenne az hogy pl. a szuper ellenőr az adott jelentésbe mit és vagy mit húz ki.


A 2011-ben a világ legjobb játékvezetőjének választott Kassai Viktor személyét érintően számos értékelés, dicséret, bírálat és elemzés látott napvilágot az elmúlt években. Az utolsó félévben a nemzetközi és a hazai sajtó is foglalkozott a magyar játékvezető működése kapcsán a Bayern München–Real Madrid BL-negyeddöntő, valamint a Törökország–Horvátország vb-selejtező visszhangjával. Ahogy ezen mérkőzések kapcsán is, az MLSZ minden esetben, amikor külföldről vagy itthonról kritika éri egy játékvezető teljesítményét, kiállt és a jövőben is kiáll a tudása legjavára törekvő játékvezetőink mellett.

Ezekből a mondatokból is látszik, hogy az MLSZ nincs tisztában még azzal sem, hogy Kassai Viktor és játékvezetői csapat milyen mérkőzést vezetett idén. Tudjuk, hogy Viktor Münchenben nem vezetett idén Real Madrid mérkőzést. Sajnos amikor az európai szurkolók szidalmazták Viktort, akkor nem állt ki az MLSZ egyetlen egy közleményben sem. Szeretnénk visszanézni azokat az MLSZ közleményeket, amikben kiálltak a játékvezetők mellett.

 

Mint Csányi Sándor, az MLSZ elnöke a szövetség idei közgyűlésén is elmondta, minden sportszakember, így a játékvezető is hibázhat, ugyanakkor arra senki esetében nincs mentség, ha nem megfelelően viselkedik a sportággal és annak szereplőivel, a játékosokkal, sportvezetőkkel és a szurkolókkal szemben.

Reméljük az MLSZ elnöke mindenben ilyen következetes lesz. Akár a JB munkájával kapcsolatban, akár más szakterületen is. Ezek szerint akkor mégis a szakmai munkán kívül más is számít?


Ami Kassai Viktor hazai rangsorolását illeti, egy magyar játékvezető hazai értékelése teljesen független az esetleges nemzetközi mérkőzéseken nyújtott teljesítménytől. Ez utóbbi a FIFA, illetve az UEFA hatáskörébe tartozik. Az MLSZ Játékvezetői Bizottsága a magyar játékvezetőket kizárólag az OTP Bank Liga bajnoki mérkőzésein mutatott teljesítmény alapján ítéli meg. A 198 mérkőzésből álló magyar bajnokság minden összecsapásán játékvezető-ellenőr osztályozza a játékvezetők – ideértve a vezetőbíró mellett az asszisztensek – tevékenységét is. Az így beérkező egyedi szakmai osztályzatok összeadódnak, és ezek átlaga szolgáltatja az adott szakember rangsorban elfoglalt pozícióját. Kizárólag ez, a hazai működés elfogulatlan elemzése és osztályozása van hatással a játékvezetők értékelésére, és ez határozza meg a rangsorban elfoglalt helyüket.

 

Lásd a korábban írt észrevételünket az „elfogulatlan” ellenőrzési rendszerről.

Ebből adódóan az MLSZ Játékvezető Bizottságának megvédeni, segíteni vagy megakadályozni nincsen lehetősége egy szakembert sem, hiszen ez a „kivételezés” nem kívánt személyes érzelmeket juttatna a kizárólag szakmai alapon működő értékelés gépezetébe. Egy játékvezető csakis azzal erősítheti szakmai pozícióját és javíthatja megítélését, ha színvonalas működését magas osztályzatokkal ismerik el a mérkőzéseken résztvevő szakemberek.

Az MLSZ JB. müködésére eddig az jellemző volt, hogy nem csak szakmai alapon hoz döntéseket, hanem más dolgokat is figyelembe vesz. Lásd Puhl Sándor korábbi nyilatkozatát arról, hogy amikor Ő vezette a VB döntőt mennyit segített neki Palotai Károly. Azt mindenki tudja, hogy sikeres menedzselés nélkül nem lehet előrelépni sem az országos keretben, sem nemzetközi szinten. Azt, hogy mennyire menedzseljük külföldön a magyar játékvezetőket, az meglátszik a küldésükön.Összegezve, az arra legesélyesebb magyar játékvezető vb-döntőre való kijelölésének elmaradása nem az MLSZ rangsorolásának, hanem a FIFA játékvezetői bizottsága döntésének, azon belül vélhetően a játékvezető nemzetközi teljesítményének köszönhető. Az MLSZ sajnálja, hogy a 2018-as vb-döntőn nem lesz magyar játékvezető, de ennél sokkal fontosabbnak és elsődleges feladatának tartja a hazai labdarúgás fejlődését és az utánpótlásképzés erősítését.

Nagyobb a baj idehaza, az biztos. Aki a közleményt az MLSZ szájába adta, az nincs tisztában, hogy micsoda káosz van a játékvezetés háza táján. Visszafejlődés van az elmúlt öt évben minden területen.
Hozzászólások: