Elhunyt az 1986-os vb játékvezetője, Németh Lajos

Gyászhírek - forrás: focibiro.hu Forrás: focibiro.hu - Gyászhírek.

Az 1986-os vb-n ő vezette a Dánia-Skócia találkozót Nezahualcóyotl városában, ahol a skandinávok Elkjaer-Larsen góljával nyertek. A magyar sípmester segítői a német Siegfried Kirschen és a szaúd-arábiai Fallaj Al-Shanar voltak. E meccsen kívül további öt találkozón partjelzett.

Óriási élmény volt mindegyik meccs. Sajnos, a magyar válogatott korán hazautazott, nekem sikerült a vébé végéig ott maradnom - nosztalgiázott a Síp és Zászló országos játékvezetői kiadvány legutóbbi számában Németh Lajos. Játékosként 101-szer játszott az NB I-ben békéscsabai színekben (18 gólt szerzett), az NB I B gólkirálya volt, tagja az 1974-es utánpótlás Európa-bajnok válogatottnak. Játékvezetőként 1978-ban vizsgázott le, két évvel később debütált az NB II-ben a Ganz MÁVAG-BVSC mérkőzésen, rá egy évre a Csepel-Pécs találkozó volt az első élvonalbeli meccse. Két esztendővel később lett FIFA-játékvezető. Pályafutása befejezése után a Békés megyei JB oktatási bizottságát vezette, ellenőrként járta a pályákat. Az utóbbi években már csak annyi kapcsolata volt a sportággal, hogy kijárt szeretett klubja, az Előre meccseire.

 

A játékvezetői lapban nyilatkozta:

Vallom: a játékvezető kezében van a síp, ha igényli a helyzet, felül kell bírálnia az asszisztensét. Nem szabad dölyfösnek lennie, de igenis fel kell vállalni a nehéz döntéseket. Az asszisztenseknél a leshatár pontos követése a legfontosabb, mert csakis így maradnak hitelesek. Németh Lajos 69 évesen hunyt el. Emlékét megőrizzük.  

Forrás: Facebook - Arany Tamás  


1962-ben Gyomán kezdte a labdarúgást, különféle korosztályos csapatokban, csatárként rúgta a labdát. Hamar a megyeszékhelyre került a helyi katonacsapathoz, a Honvéd Szalvai SE-hez. Ott figyeltek fel rá a Honvéd vezetői. Tíz alkalommal játszott a Sipos Ferenc, Komora Imre, Tichy Lajos, Szendrei József, Tóth Kálmán fémjelezte gárdában. Békéscsabára került, ahol az NB I/B gólkirálya lett. Itt, a hazai közönség előtt ölthette magára az utánpótlás válogatott mezét, a Magyarország-Hollandia (3?1) találkozón, ahol góllal mutatkozott be.

Tagja volt az 1974-es utánpótlás Európa-bajnokságon győztes csapatnak. Lehetőséget kapott arra is, hogy 1969-ben a Békéscsaba NB I-es csapatában is kipróbálhassa játékos képességeit. Edzőjének elképzelése szerint, a tapasztalt játékost a csatár posztról visszavonta irányító középpályásnak, ahol remekül teljesített. Az aktív labdarúgást 1978-ban fejezte be. A Magyar Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottságának válogatottjában folyamatosan szerepelt. NB I-es mérkőzéseinek száma: 101, góljainak száma: 18. Játékvezetésből

1978-ban vizsgázott. Békés megyében különböző labdarúgó osztályaiban gyorsan megszerezte a szükséges tapasztalatokat. Ellenőreinek, sportvezetőinek javaslatára 1979-ben lett országos utánpótlás játékvezető, majd az év végén NB II-es, országos játékvezető kerettag.

Az első NB-es mérkőzése 1980-ban a Ganz-MÁVAG-Budapesti VSC találkozó volt. A kitartó munka eredményeként 1981-ben csatlakozhatott az NB I-es játékvezetők csoportjához. Debütálásánál egyik segítő partbírója Győri László megyei kollégája volt. Foglalkoztatására jellemző, hogy az 1988/1989-es bajnoki idényben 14 mérkőzés vezetésére kapott megbízást. Az aktív nemzeti játékvezetéstől 1992-ben búcsúzott.

NB. II-es mérkőzéseinek száma: 49. NB. I-es mérkőzéseinek száma: 152

A Magyar Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottságának felterjesztése alapján 1983. január 1-jén lett FIFA játékvezető. Több válogatott- és klubmérkőzésen volt játékvezető vagy működő társának segített partjelzőként. A magyar nemzetközi játékvezetők rangsorában, a világbajnokság-Európa-bajnokság sorrendjében többedmagával a 8. helyet foglalja el.

Az első nemzetek közötti mérkőzésén partbíró lehetett Łódźban, a Lengyelország-Spanyolország barátságos mérkőzésen, amit Jaczina Róbert vezetett. Az 1986-os világbajnokságon a Dánis-Skócia mérkőzés vezette, de öt másik világbajnoki mérkőzésen partjelzőként (akkor még így hívták) tevékenykedett.

 

fourfourtwo.hu

 

Hozzászólások