Kassai Viktor már a következő feladatokra készül

Kassai Viktor

2012-06-22 10:55:13
Palotai Károly | Puhl Sándor |

Kassai Viktor - kék mezben - forrás: uefa.com
Forrás: uefa.com - Kassai Viktor - kék mezben

A szakmai beszélgetésen a magyar játékvezetés két másik jelentős alakja, Palotai Károly és Puhl Sándor is részt vett. A játékosként olimpiai bajnok, játékvezetőként három világbajnokságon szereplő Palotai Károly kiemelte: Kassai Viktor és csapata, eltekintve a jelentős sajtóérdeklődést kiváltó hibájától, nagyszerűen vezette a rábízott mérkőzéseket az Eb-n, a tévedés lehetősége azonban hozzátartozik a játékvezetők munkájához. Palotai Károly szerint az UEFA és a FIFA játékvezetői bizottságai egyetlen hiba után nem felejtik el, milyen kiváló eredményeket értek el Kassai Viktorék az elmúlt években, s hosszú távon egy megingás nem befolyásolja első számú játékvezetőnk későbbi pályafutását. Palotai Károly elmesélte, hogy annak idején egy Győr-Fradi meccsen fejelt szabályos gólját érvénytelenítette a bíró, és ez a tévedés nagy szerepet játszott abban, hogy később maga is játékvezetőnek állt.Puhl Sándor, a négy alkalommal is a világ legjobbjának megválasztott egykori játékvezető szerint ameddig emberek vezetik a mérkőzéseket, lesznek hibák a bíráskodásban.

- Először is le kell szögezni, hogy komoly emberi tévedés történt, amelynek nem lett volna szabad megesnie. Ugyanakkor nagy nyomás alatt, éles helyzetben, a pillanat tört része alatt megítélni egy néhány centiméteren múló esetet, rendkívül nehéz feladat. Le kell vonni a tanulságokat, tovább kell lépni, és építkezni a történtekből. Én magam egyetlen olyan mérkőzésre sem emlékszem, amelyet hiba nélkül vezettem volna le, ameddig az emberi tényező szerepet kap a labdarúgásban, hibák is lesznek, ezt el kell fogadni - fogalmazott Puhl Sándor, aki az újságírók előtt szemléltette is, hogy milyen nehéz "vonalban látni", és már a nézőpont egy-két centiméteres elmozdulása esetén is jelentősen változik a rálátás a megfigyelt tárgyra, vagyis Vad II Istvánnak rendkívül nehéz dolga volt, amikor meg kellett ítélnie, hogy a kapuba került-e a labda az ukránok lövése után.

Kassai Viktor, az UEFA előírásai szerint, a konkrét játékhelyzetről, valamint döntéséről nem beszélhetett, de az eset utóéletével kapcsolatban készségesen válaszolt a feltett kérdésekre.

- Nincs miért bujkálnunk, ugyanúgy a mi döntésünkről van szó, mint ahogyan a jó döntések is a sajátjaink voltak az utóbbi években - fogalmazott Kassai. - Az Európa-bajnokság kiemelt jelentőségű torna, sokkal nagyobb súllyal esnek latba a hibák is, mint más mérkőzéseken. A játékvezetői csapatban összetétele a lehető legjobb volt, kollégáim az utóbbi években rengetegszer bizonyították hozzáértésüket, többször is előfordult, hogy az ő segítségük mentett meg egy-egy hibától. Együtt viseljük a következményeket, mint ahogy a sikereket is együtt éltük át. A játékvezetés alfája és ómegája a bizalom, továbbra is megbízom a segítőimben, ha holnap újabb meccsen működnénk közre, gondolkodás nélkül elfogadnám kollégáim döntését hasonló szituációban. A csapatom minden tagja maximálisan felkészült volt, továbbra is tartom, hogy ma ők a legjobbak a szakmában. Kétségtelen, hogy nem tett jót a megítélésünknek ez a hiba, de nem szabad sokáig a padlón maradni, hamarosan újabb feladatok várnak ránk, nekünk profiként kell folytatnunk a munkánkat.

Borbély Zoltán, az MLSZ szóvivője a sajtótájékoztatón Howard Webb példájával biztatta Kassai Viktort, a korábbi rendőr, ma már főállású játékvezetőként tevékenykedő angol bíró 2008-ban nagyot hibázott a lengyel-osztrák mérkőzésen, tévesen befújt büntetője Lengyelország búcsúját jelentette. Webb ezzel a hibával be is fejezte ténykedését az Eb-n, két évvel később azonban már BL-döntőt és világbajnoki finálét vezetett.
Hozzászólások: