Történelmi tizenegyes

Kassai Viktor Történelem
Kassai Viktor - FIFA teszt - forrás: fifa.com Forrás: fifa.com - Kassai Viktor - FIFA teszt.

Kassai Viktor a videobíró alkalmazásával hozott jó döntést a klubvilágbajnokság elődöntőjében.
Kassai Viktor, Ring György és Tóth Vencel vezette december 14-én a klubvilágbajnokság elődöntőjét, melyen az Atlético National (kolumbiai) és a Kasima Antlers (japán) csapott össze.

A mérkőzést 3–0-ra a japán csapat nyerte, de nem emiatt marad emlékezetes az összecsapás, hanem azért, mert Kassai Viktor a 29. percben sporttörténelmi döntést hozott: egy kétséges szituáció után előbb jelezte, hogy az első játékmegszakításkor meg fogja tekinteni az esetről készült videofelvételt, majd a videobíró felvételei alapján jogos tizenegyest ítélt a japán csapat javára. A büntetőt Doj Soma értékesítette.

Kassai Viktorék történelmi tornán kaptak szerepet a Japánban zajló klubvilágbajnokságon: az eseményen szerepet kap a videobíró, és a rögzített felvételek alapján a játékvezető megváltoztathatja korábbi döntéseit. Marco van Basten, a FIFA technikai fejlesztésekért felelős vezetője elmondta: a videobíró egyelőre tesztfázisban működik, a tornán megszerzett információk alapján kiderül, hogy alkalmas lehet-e a szélesebb körű bevezetésre, vagy további változtatásokra van szükség a technológiában.



A gyakorlatban a videobíró azt jelenti, hogy a mérkőzéseken a stadionokban berendeznek egy helyiséget, ahol videoasszisztensek dolgoznak, és ők a felvételek alapján rádión visszajelzést adhatnak a játékvezetőnek, aki kulcsfontosságú szituációkban az információk hatására változtathat meghozott döntésén. A videóbírót elsősorban góloknál, büntetőt érintő döntéseknél, azonnali piros lapoknál használják. A videoasszisztensek segítő szerepet töltenek be, a végleges döntés minden esetben a játékvezetőé, aki a pálya szélén elhelyezett monitoron maga is újranézhet egy-egy esetet a végső döntés meghozatala előtt.

 

Hozzászólások