Elfogytak a megyékben a játékvezetők?

Tolna - szükség játékvezető - forrás: adatbank.mlsz.hu Forrás: adatbank.mlsz.hu - Tolna - szükség játékvezető.

Elmondható, hogy mára kritikussá vált a játékvezetői létszám az országban. Sok megyében már csak 1-2 fő működik alacsonyabb osztályokban.

Kigyűjtöttük, hogy az elmúlt hetekben megyei bajnokságokban hol voltak háromnál kevesebb játékvezetők:

Bács-Kiskun / Megye III. – kettő fő

Baranya / Megye III. – egy, kettő fő

Békés/ Megye III. – kettő fő

Borsod/ Megye III. – kettő fő

Budapest / IV. osztály – küldések készítése folyamatban

Fejér / Megye III. – kettő fő

Győr / Megye III. – egy fő, megye II. – kettő fő

Pest / IV. osztály – két fő

Somogy / IV. osztály – két fő

Tolna / megye III. – SZÜKSÉG JÁTÉKVEZETŐ!, általában két fő

Veszprém / megye III. – két fő

 

Érdekesség, hogy Tolna megyében sok mérkőzésen már szükség játékvezető működik közre. Sajnálatos, hogy az ottani JB. vezető ilyen helyzetben is élvezi az MLSZ bizalmát, hiszen a megyei létszáma évek óta folyamatosan csökken és már a működőképesség határát súrolja.

Fontos megjegyezni a kimutatásnál azt is, hogy az MLSZ JB. folyamatosan „lerabolja” a megyéket. Az utolsó pillanatban visz el országos utánpótlás mérkőzésekre játékvezetőket, míg sok olyan játékvezetők foglalkoztat évek óta NB. III-ba, akik nincsenek abban a keretben. Ez is megnehezíti a megyei küldők dolgát. Gondoljunk abba bele, hogy a kész küldéseket minden esetben módosítani kell, azért mert az MLSZ JB. küldési rendszer kritikán aluli és nincsen kiszámítható küldési koncepció.

A megyei igazgatóknak meg nyelniük kell, hiszen a saját megyéjük rovására kell kiszolgálniuk az MLSZ JB-t, függetlenül attól, hogy a Versenyszabályzat rögzíti a mérkőzések erősorrendjét és az MLSZ utánpótlás bajnokságok jóval a felnőtt megyei bajnokságok után vannak besorolva.

„Országos utánpótlás mérkőzésekre több száz kilométert utaznak megyei játékvezetők.  Vajon akik nem kapnak országos küldést és országos kerettagok miért nem őket küldi Kurmai Zoltán? – kérdezi az egyik megyei küldő -   Otthon ücsörögnek és lógatják lábukat. Női játékvezető kollégák nagyon alkalmasak lennének egy ilyen mérkőzés levezetésére.  Miért nem tudja évek óta elrendezni az MLSZ Jb., hogy utánpótlás mérkőzések pénteken vagy szombaton vagy hétközben legyenek?”

„Probléma adott, amelyet nem lehet elintézni kézlegyintéssel.  Kurmai Úr legyen kreatív vagy itt az idő elegánsan visszavonulni.  Ne legyen szerep tévesztésben, nem kötelező a megyei játékvezetőknek megyei keret tagsággal segíteni eszetlenül az Országos JB koordinálatlan küldeni módszereit.”

Vajon az MLSZ vezetése megkérdezte-e valaha a JB-t, hogy hány játékvezető kellene az országos keretben a biztonságos működéshez? Ez matematikai kérdés, nem más.

 

Bízunk benne, hogy az igazgató szava most eljut az MLSZ vezetőihez.

 

Hozzászólások