2,2 centin múlt a magyar bírók világhírű bakija

Vad István - Kabát Péter - forrás: pmfc.hu Forrás: pmfc.hu - Vad István - Kabát Péter.

Pierluigi Collina, korábbi sikeres játékvezető, jelenleg az UEFA bírói főnöke Vad II István, a 2012-es Eb-n elkövetett hibája kapcsán érdekes részletet tárt fel a Magyar Labdarúgás Fórumán, Budapesten. Az olasz szakember elárulta, hogy az Ukrajna-Anglia Eb-meccsen meg nem adott gólnál nem a korábban emlegetett 50 vagy 70 centivel, csak 2,2 centiméterrel haladt át a gólvonalon a labda, ezt a későbbi mérések mutatták meg.

Mint ismeretes, a magyar játékvezetői ötös a donyecki, Ukrajna-Anglia Eb-találkozó 62. percében követte el a tavalyi kontinenstorna legnagyobb bírói hibáját, amikor az ukrán Devic lövése után nem ítélt gólt, a gólbíró, Vad II István ugyanis nem jelezte Kassainak, hogy a labda áthaladt a gólvonalon, mielőtt John Terry visszarúgta a mezőnybe. Ráadásul az esettel záródó akció lesről indult, ezt sem jelezték a magyar játékvezetőnek.

Az esettel kapcsolatban a Magyar Labdarúgás Fórumán Pierluigi Collina, minden idők egyik legsikeresebb játékvezetője szólalt meg UEFA-funkcionáriusként, és bár továbbra is hibának tartja természetesen a történteket, némi technikai kitérőt tett az eset kapcsán, Budapesten.

- Az első jelentések szerint mintegy 50-70 centire volt a labda a gólvonalon túl, és úgy tűnt, lehetetlen volt nem látni ezt 50 centi körüli távolságot, de persze nem voltunk ott a helyszínen, hogy ezt pontosan megmérjük. Három hónappal később a teniszben az úgynevezett Sólyomszemet használó cég megállapította, hogy 2,2 centivel haladt át a labda a gólvonalon, nem 70-nel vagy 50-nel! Érdekességképpen hadd mondjam el, hogy a tolerancia-mérték, amit még elfogad a gólvonal-technológia, az IFAB és a FIFA is, az 3 centiméter, azaz a 2,2 centiméter a hibahatáron belül van ? mondta az olasz ex-sípmester.

 

Hozzászólások