Plasek GáborPortré: Plasek Gábor

Plasek Gábor - forrás: Nemzeti Sport Forrás: Nemzeti Sport - Plasek Gábor.

45 NB. I-es mérkőzést vezetett és Fifa kerettag is volt.

Plasek Gábor (Budapest, 1948. március 13.–) Polgári foglalkozása vegyészmérnök.

 A játékvezetésből a XIV. kerületi Játékvezető Bizottsága előtt, Zuglóban vizsgázott. A Budapesti Labdarúgó Szövetség (BLSZ) által üzemeltetett labdarúgó bajnokságokban kezdte sportszolgálatát. A BLSZ Játékvezető Bizottság (JB) javaslatára 1984-ben NB III-as, egyben országos utánpótlás játékvezető. Az Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) JB minősítésével NB II-es, 1986-tól NB I-es bíró. K

NB. I-es mérkőzések száma játékvezetőként 45
Legelső NB. I-es mérkőzés 1986-04-26 - NB. I. - PMFC - Békéscsaba
Legutolsó NB. I-es mérkőzésn 1990-09-14 - NB. I. - Szeged - Újpest FC
Kiosztott sárgalap: 116
Kiosztott piroslap: 14

Asszisztensként 82 mérkőzésen működött közre az élvonalban.

1998. januárjától nemzetközi játékvezető.

 

1998. januárjában a Népsportban az alábbi interjú jelent meg vele:


— Amikor tudomást szeztem arról, hogy 1988 januárjától tagja leszek a FIFA-keretnek, nem volt nálam boldogabb ember a világon! — mondta Plasek Gábor — 1948-ban születtem Buapesten. A második otthonomak tekintett BVSC pályát és környékét. A környékbeli srácokkal sokszor reggeltől napiig, ádáz focicsatákat vívtunk. A vasutasok ifi-, majd fenőttcsapatában indult el játékos-pályafutásom is, amelyet később a Bp. Vasas Izzó NB Il-es, majd a Növényolaj NB III-as csapatában folytattam és 1975-ben fejeztem be.

— Hogyan lett játékvezető?
— A Bp. Vasas Izzó szigorú szakvezetői minden játékos számára kötelezővé tették a játékszabályok legalaposabb megismerését. Meghívták Dorogi Andort, egykori kitűnő FIFA-játékvezetőnket, akinek szabálymagyarázatait mindig nagy érdeklődéssel hallgattuk. Sokat forgattam a szabálykönyvet, a játékvezetők "bibliáját”, amelyben mindig találtam valami újat, érdekeset, gyakorlatilag hasznosíthatók Már akkor elhatároztam: ha felhagyok az aktív játékkal, továbbra is labdaközeiben maradva, játékvezetőként szolgálom kedvenc sportomat.

— Tetszett az új foglalkozás?
— Az események filmszerű gyorsasággal peregtek. 1974-ben vizsgáztam. Kezdeti sikereim felbátorítottak, mindjobban megkedveltem a játékvezetést és ennek köszönhettem, hogy a különböző minősítési szintek elérése után, még NB Il-es kerettagként bedobtak a mély vízbe. Rám bízták a PMSC— Békéscsaba mérkőzés vezetését 1987-ben NB I-es játékvezetővé minősítettek. Eddig 12 NB I-es — köztük egy eléggé rázós - Dózsa—MTK- VM rangadót — vezettem.

Plasek Gábor működését a JB ellenőri bizottsága 4.6-ra, míg a Népsport 4.0-ra értékelte.

— Hogyan készül a mérkőzésekre?
— Ugyanúgy, mint játékos koromban, rendszeres és intenzív edzésekkel. Mindehhez hozzájárul kiegyensúlyozott családi életem. Munkahelyem vezetői is mindenben segítenek.

— Milyen felfogásban vezeti mérkőzéseit?
— Már a játék elején igyekszem minden szabálytalanságot megtorolni, amivel elejét vehetem a mérkőzés eldurvulásának. Engedem a kemény, férfias játékot, ugyanakkor szigorúan büntetem az alattomosságot és a szándékos durvaságot. Döntéseimben nem befolyásol sem a mérkőzés eredménye, sem a szurkolók hangulata. Nem tartozom a könnyű fiúk közé, hiszen 186 centi magas vagyok és testsúlyom is 85 kiló körül mozog. Ennek ellenére, végighajtva a kilencven percet, mindig ott vagyok a „tűzfészek” közelében, érezve a játékosok lihegését

Beszél nyelveket?
— Németül kitűnően, de igyekszem elsajátítani egy másik világnyelvet is.

Hobbija?
— Különösebb nincs. Nős vagyok és két szép fiúgyermek apja. Minden szabadidőmet családom körében töltöm. Szívesen olvasok és kedvelem a zenét.

— Civil foglalkozása?
— Ösztöndíjasként végeztem egyetemi tanulmányaimat, okleveles gépészmérnök és a budapesti Növényolajgyár műszaki osztályvezetője vagyok.

Plasek Gábor sérülés miatt 1990-ben búcsúzott az aktív játékvezetéstől.

 

Hozzászólások