MLSZ reagált Kubatov Gábor szavaira

VAR - monitor - forrás: mlsz.hu Forrás: mlsz.hu - VAR - monitor.

Szemüveget a VAR-nak, jelentte ki Kubatov Gábor! Mi inkább felelős és szakmailag kompetens játékvezetői bizottságot kívánunk!

Mint ismert, nagy vitát kavart múlt hét pénteken a Ferencváros-Mezőkövesd mérkőzés hajrája, amikor 1-1-es állásnál, hosszas videóbírózást követően nem adták meg Kristoffer Zachariassen gólját les miatt, így döntetlennel ért véget a bajnoki. Az esetet követően a Ferencváros elnöke, Kubatov Gábor és a középpályás, Vécsei Bálint is hangoztatta, hogy hiába lőttek három gólt, sőt a Fradi első embere később még Zachariassen vitatott leshelyzetének fotóját is posztolta azzal a megjegyzéssel, hogy "szemüveget a VAR-nak!".

MLSZ.hu közleménye:

Az alábbiakban a virtuális lesvonal-technológia (VOL) működésével kapcsolatos tudnivalókat foglaljuk össze egy múlt heti játékvezető ítélet fényében.

Korábban is találkozhattunk már a hazai VAR-rendszer virtuális lesvonal-technológiájával (VOL) kapcsolatosan kritikával, melyre honlapunkon is reagáltunk: https://szovetseg.mlsz.hu/hir/megalapozott-dontes-szuletett-kisvardan

Az OTP Bank Liga legutóbbi (22.) fordulójában a képen látható leshelyzettel kapcsolatosan kérdések vetődtek fel a VOL pontosságát illetően:Az alábbi filmrészlet a VOL-szoftver valós működését mutatja be.A folyamatosan mozgó piros színű vonal (amelyet a VOL-rendszer rajzol be, nem a kezelő) folyamatosan követi a kamera képén látható perspektívatorzítást. A valóságban párhuzamos egyenesek a kamera képén összetartónak vagy széttartónak tűnnek (mint például a vasúti sínek), ehhez igazodik a VOL, miközben a rendszer által felrajzolt lesvonal látszólag nem párhuzamos a 16,5-es (büntetőterület) vonalával.

A következő képen még szemléletesebben látható a perspektívatorzítás jelensége. A piros színű vonalak a játéktéren tökéletesen párhuzamosan futnak (a képen mégsem párhuzamosak egymással).

Szigorú követelményeknek felel meg a VOL-rendszer

A hazai bajnokságban alkalmazott VOL-rendszer teljes mértékben eleget tesz a nemzetközi szabványnak. A FIFA kizárólag a szigorú követelmények maradéktalan teljesülése estén adja ki a VOL hitelesítő tanúsítványát (mellyel természetesen a hazai rendszer is rendelkezik).

Ez a tanúsítvány azt hivatott bizonyítani, hogy a VOL-rendszer által mutatott vonal tökéletesen együtt fut a valóságban a pálya geometrikus felszínével. Ennek teljes körű biztosítása érdekében pedig minden hazai bajnoki mérkőzést megelőzően, a mintegy 2 órás kalibráció során az adott játéktér szinte minden egyes négyzetcentiméterét felmérik, felviszik, adaptálják a VOL-rendszerbe.

A konkrét lesszituációra visszatérve hadd idézzük a Labdarúgás Játékszabályainak ide vonatkozó részét. A játékos leshelyzetben van, ha:

• fejének, testének vagy lábának bármely része az ellenfél térfelén van (kivéve a felezővonalat) és
• fejének, testének vagy lábának bármely része közelebb van az ellenfél kapuvonalához, mint a labda és az utolsó előtti védőjátékos
A játékosok, beleértve a kapust is, kezeire és karjaira nem vonatkozik ez a meghatározás.

Az FTC támadójának, Zachariassennek a térde és a felső teste is (piros vonal) jól láthatóan közelebb van a kapuvonalhoz, mint az utolsó előtti védő (sárga vonal).

Szeretnénk minden futballszereplőt megnyugtatni: a hazai VOL-rendszer hiteles, sok esetben szabad szemmel nagyon nehezen eldönthető les szituációkban hatékonyan segíti a játékvezetők munkáját a legmagasabb szintű honi bajnokságban.

 

Hozzászólások