Baranya: Kevés volt a játékvezető

Jv. labda - forrás: Forrás: - Jv. labda.

Akár 100-150 000 Ft-ot is össze lehet sípolni, mégis kevés a játékvezető.

 

Csak Baranyában 28 felnőtt bajnoki mérkőzést rendeztek ezen a vasárnapon – a megye I-es Mohács – Pécsvárad találkozót már szombaton lejátszották, a megye IV-es Szabadszentkirály – Patapoklosi összecsapást eleve november 30-ra halasztották –, vagyis ha minden meccsre egy játékvezetőt és két partjelzőt tudott volna küldeni a megyei igazgatóság játékvezetői bizottsága, akkor 84 emberre lett volna szüksége. Csak a felnőttmeccsekre, mert emellett számtalan utánpótlás-találkozót is rendeztek aznap, azaz bőven száznál több játékvezetői vizsgával rendelkező aktív bírót kellett volna mozgósítani.

 

De ez gyakorlatilag lehetetlen volt, ami abból is látszott, hogy a megyei első- és másodosztályban még valóban két asszisztens segítette a játékvezető munkáját, de a harmad- és negyedosztályban már csak egy partjelzőre számíthatott. Ne tekintsük ezt speciális baranyai jelenségnek, a Magyar Labdarúgó Szövetség adatbankjában tallózva azt tapasztaltuk, hogy szinte minden megyében ugyanez volt a helyzet, a helyi játékvezetői bizottságoknak szintén meg kellett küzdeni a problémával. Tegyük hozzá, az utánpótlásmeccseken akadt olyan megye, hogy csak játékvezető volt, asszisztens már nem „jutott” neki. Baranyai volt játékvezető szerint a megyében mintegy harminc ember hiányzik a rendszerből.

 

Mindez azért is problémát jelenthet, mert éppen a legalacsonyabb osztályokban fordul elő a legtöbb vita egy-egy ítélet kapcsán – nézők, játékosok és vezetők részéről egyaránt –, amit kezelnie kell a játékvezetőnek, és minél kevesebb segítője van, annál nagyobb nyomás nehezedik rá, ráadásul konfliktushelyzetben kevesebb támaszra számíthat. (idősebb, már visszavonult játékvezetők rendszeresen felemlegetik, hogy pályájuk kezdetén sűrűn előfordult, hogy délelőtt utánpótlás-mérkőzést vezettek, majd délután már felnőttmeccsen kellett helyt állniuk, hasonlóra nyilván az említett hétvégén is találnánk példát.)

 

Az persze ideálisabb helyzet, ha „szét lehet húzni” a hétvégét, vagyis szombaton és vasárnap közel azonos számú mérkőzést rendeznek, ekkor jobban lehet gazdálkodni a humán erőforrással. A másik, amit tehet, és gőzerővel tesz is a Magyar Labdarúgó Szövetség és a megyei igazgatóságok, hogy igyekszik minél több játékvezetőt toborozni, és a megfelelő tanfolyam, majd vizsgák után foglalkoztatni. A legközelebbi ilyen tanfolyam decemberben indul, jelentkezni a jatekvezetoleszek.hu weboldalon lehet.

 

Baranya Megyei Igazgatóság több fronton igyekszik segíteni

 

Ahogy Bogyay Zoltán, a Magyar Labdarúgó Szövetség Baranya Megyei Igazgatóságának igazgatója fogalmazott, több fronton is iigyekeznek segíteni a játékvezetők helyzetén. Az első és legfontosabb, hogy idén megemelték a játékvezetők díjazását az amatőr osztályokban tíztől 67 százalékig, ami azt jelenti, hogy a legalacsonyabb összeg meccsenként az utánpótlás asszisztenseké, ez 5000 forint, viszont egy megyei első osztályú sípmester már húszezer forintnak örülhet meccsenként a számláján.

Mivel a fent vázolt helyzet alapján sűrűn előfordul, hogy egy spori több meccset is kap egy hétvégén, könnyen kijöhet havi száz-százötvenezer forintos zsebpénz is. Persze költségek is vannak, a december 6-án induló tanfolyamra diákok 20.500, felnőttek 26.500 forintért jelentkezhetnek, de itt is van segítség, ugyanis a 20 év feletti aktív megyei labdarúgókat húszezer forintos kezdőcsomaggal támogatja a megyei igazgatóság, ha egy csapattól ketten jelentkeznek, akkor a klub harmincezer forint értékben kap labdákat.

 

Érdeklődni és jelentkezni Georgiu Theodorsnál lehet a gtheo92@gmail.com email-címen vagy a 20/319-7967-es telefonon.

 

A feltétel: betöltött 14. életév, erkölcsi bizonyítvány, a tanfolyam díjának befizetése, a tanfolyam foglalkozásainak 70%-án kötelező a részvétel, fizikai teszt feltétele az érvényes sportorvosi igazolás.

 

Hozzászólások