Hol állunk? Nyitó oldal / Élvonalbeli játékvezetők / OTP Liga (2024/2025)




Hozzászólási lehetőség felfüggesztése

Fair-Play zászló - forrás: Forrás: - Fair-Play zászló.

Olyan döntése látott napvilágot a magyar Alkotmánybíróságnak szerdán, mely lényegében ellehetetleníti a hírportálokon - de valójában minden internetes felületen, akár egy sportegyesület honlapján is - az eddig megszokott, olvasói kommentálási lehetőséget.

Ezért a focibiro.hu és a profispori.hu szerkesztősége - remélhetőleg csak átmenetileg, mert biztosak vagyunk benne, hogy nemzetközi bíróságokon lesz, aki megtámadja az Ab döntését - kénytelen szüneteltetni a cikkek kommentálásának lehetőségét megszüntettük. Mindezért olvasóink megértését kérjük.

A szerdán napvilágot hír szerint ugyanis nem a kommentálók, hanem az internetes szolgáltatók felelősek az oldalukon megjelent jogellenes közlésekért, kommentekért, akár moderálják azokat, akár nem.

Az előzményekhez tartozik, hogy az MTI híre szerint a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete azt követően nyújtott be alkotmányjogi panaszt, hogy a Kúria elmarasztalta a jó hírnévhez fűződő jogok megsértése miatt, az egyesület által működtetett honlap ugyanis súlyosan sértő, lealacsonyító kommenteknek adott helyet.

Az egyesület azzal érvelt, hogy a Kúria ítélete sérti a véleménynyilvánítás szabadságát, valamint arra hivatkozott, hogy az elektronikus kommunikációról szóló jogszabályok értelmében a ?szolgáltatók nem kötelesek a blogok, hozzászólások moderálására, tartalmuk ellenőrzésére, a szolgáltatók kizárólag tárhelyet és felületet biztosítanak a tartalom elhelyezésére".

Az Alkotmánybíróság azonban határozatában leszögezte: az interneten zajló nyilvános kommunikációban is érvényesítendők az alaptörvényben rögzített alapvető jogok és kötelezettségek. Az Ab szerint nem vonható kétségbe, hogy a blog és a komment is közlésnek minősül, s mint ilyen az alaptörvény cikkének védelmi körébe esik.

A testület szerint a kommentek moderálása sem mentesít a jogsértő közlésért való felelősség vagy a helytállás kötelezettsége alól. A jogsértő közleményekért való felelősség - és adott esetben a helytállási kötelezettség - független a moderálástól: egyedül a jogsértő közlés tényén alapszik.

A fentiek miatt, egészen addig, amíg ezzel ellentétes állásfoglalás nem születik - mondjuk Strasbourgban, mert minden bizonnyal ott köt ki az ügy - hírportálunkon kénytelenek vagyunk szüneteltetni a kommentálás lehetőségét.

Olvasóink megértését kérjük. KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK: Akkor is az oldal felel a jogsértő kommentekért, ha azokról nem is tud (origo.hu) Az Alkotmánybíróság határozata (pdf)   (szöveg forrása: pécsiujsag.hu)

 

Hozzászólások