Miért tiltották el a bíráskodástól Iváncsics Mihályt?

Pénz - forrás: index.hu Forrás: index.hu - Pénz.

A bírók és az egész futballsport minden rendű és rangú emberében nagy megdöbbnést váltott ki az a hír, hogy az európaszerte hírneves futballbírót, Iváncsics Mihályt 2 hónapra eltiltották a bíráskodástól.

Mindenki előtt közismert már a BT intézőbizottságának kérlelhetetlen szigora az eléje, kerülő ügyekben. Ez a szigor az ellentétben a múltban követett eljárással — a legnagyobbakra éppen úgy lesújt, mint a kisebbekre. Iváncsics eltiltása mégis váratlanul jött.

Munkatársunk megkérdezte a kitűnő bírót Genovába való elutazása előtt az ellene folytatott eljárás mibenlétéről:

Hajsza az egész. Még szeptember elején egy szombaton késő délután történt, hogy Nagy László bírókollégám egy mérkőzésen megkért, menjek el helyette Békéscsabára bíráskodni. Miután már csak éjjel utazhattam és visszafelé is éjjel kellett volna jönnöm, mert a hétfő reggeli gyorsvonatra, amellyel a szabályok szerint jogom lett volna utazni, nem várhattam.

Végül is a kinnlevő öreg bírók tanácsára úgy határoztam, hogy a jogosan megillető gyorsvonat II. osztály helyett személyvonat I. osztályú jegyet váltok, tekintettel arra, hogy a jegyár ugyanannyi és jól kipihenhetem magamat, így ma történt.

Néhány hónap múlva Fenyves titkár felszólított, adjam be a békéscsabai elszámolást. Én már nem emlékeztem pontosan a kiadásokra, az ő biztatására azonban nagy vonásokban össze tudtam állítania jegyzéket.

Legnagyobb meglepetésemre a múlt héten beidéztek a fegyelmi elé. A vád az volt, hogy én gyorsvonat II. osztályt számítottam fel, holott személyvonaton utaztam.

Rögtön láttam, hogy Fenyves keze van a dologban. Elmondtam a bizottság előtt, hogy Fenyves tanácsára állítottam így össze a költséget. Fenyves egyszerűen nem emlékezett erre vissza, jóllehet, esküt is hajlandó voltam tenni az állításomra.

A bizottsági tárgyaláson Fenyves magatartása miatt súlyos összezördülésem volt vele, úgy, hogy elnöki rendre utasításban is részem volt. Nyugodt és tiszta a lelkiismeretem, mert nem követtem el inkorrektséget, hiszen költségtöbbletet nem okoztam.

A dolog érdekességéhez tartozik, hogy Iváncsics Mihály kifogásolt költségszámlája 560.000 korona volt, míg a néhány héttel később Békéscsabán járt Fenyves Miklós ugyanezért az útért cca. 750.000 koronát számított fel.

 

Hozzászólások