Javult a játékvezetés színvonala

Nagy Miklós - forrás: Forrás: - Nagy Miklós.

Lejárt a négy éve megválasztott játékvezető-testület elnökségének mandátuma.

A bírók ezért március 27-én, szombaton délelőtt 11 órakor elnökválasztó közgyűlést tartottak a Fővárosi Vízművek Váci úti kultúrtermében.

Az NB I-es és az NB II-es bírók, az ellenőrök és a megyei bizottságok elnökei, mintegy 130-an megszavazták a napirendi pontokat, majd Nagy Miklós megtartotta elnöki beszámolóját.

Először általánosságban beszélt az eltelt 4 évről, majdsorra vette a bizottságok, illetve az elnökség munkáját,szólt a gazdasági kérdésekről és magáról a szakmáról is. Többek között örömmel állapította meg, hogy az 1992— 93-as bajnokság őszi mérkőzésein mutatott játékvezetői teljesítményekkel elégedettek lehetnek, mert javult a színvonal.

„Ez a javulás több kedvezőtényező összevetéséből adódott. Kezdődött a tavalyi Anglia—Franciaország Európa-bajnokimérkőzésen mutatott játékvezetői teljesítménnyel, ahol köztudottan magyar négyes működött. Ez a mérkőzés nemcsak Puhl Sándor (nyugodtan mondhatom) rendkívüli karrierjét indította el, hanem amagyar játékvezetői kar jobb külföldi és hazai megbecsülését, elismerését is kiváltotta. Tavaly szinte minden rangosvilág- vagy európai eseményen (beleértve az olimpiát is) volt magyar játékvezető.

A legújabb hírek szerint, nius 2-án, szintén magyar rók — Puhl Sándorral az élenbíráskodnak a Norvégia—Anglia VB-selejtezőn. A tortára a habot (ha élhetek ilyen hasonlattal) az Argentína—Dánia mérkőzésre szóló megbízatás tette fel, ahol a kapott információk szerint bíróink (Puhl vezérletével) szintén kifogástalanul működtek...

De,hadd mondjak egy egészen újhírt, április 21-én Puhl vezeti az AC Milán-Eindhoven BEK-mérkőzést. Sőt, áprilisban a törökországi ifjúsági Európabajnokságon Vágner László képviseli színeinket. Mindezazt jelenti, hogy négy év alatt 107 különböző nemzetközi mérkőzésen bíráskodtak magyar játékvezetők.”

Az elnök befejezésül nem kis elégedettséggel nyugtázta, hogy a testület anyagi hátteremegalapozott. Az elmúlt évben például a bevétel 27.6 millió forint volt. Miután megköszönte a jelenlevőknek az elmúlt négy év munkáját, átadta a szót Aczél Tibornak,a számvizsgáló bizottság elnökének, aki aláhúzta, hogy az elnökség a törvényeknek megfelelően folytatta gazdálkodását.

A hozzászólásoknál először Müncz György, az ellenőrzőbizottság vezetője kifogásolta, hogy a jelölőbizottságból kiszivárogtatták, kik kaptak jelölést az elnöki székre. Közülük Huták Antala televízió Reggel műsorában már „kortesbeszédet” is tartott. Huták erre azt válaszolta,hogy nem tartja magát önjelöltnek, de ha már megkeresték, akkor nem zárkózott el nyilatkozat elől, s elmondta, hamegválasztanák, hogyan reformálná meg a játékvezetői testület munkáját.

Dr. Szilágyi György többekközött arról beszélt, hogy nem tartja helyesnek egy-egy hiba után a játékvezetők pihentetését. Hiszen a helyzeteket kihagyó játékosokat sem szokták büntetni. Azt is megemlítette, hogy túl szerény volt a JT elnökének beszámolója, mert a játékvezetők sokat köszönhetnek az elnökségnek.

Dr. Laczkó Mihály,az MLSZ elnöke dicsérte a testület eddigi munkáját, és kérte, hogy maradjanak meg továbbra is korrektnek,és segítsék egymást, mert ez sokat jelent amagyar labdarúgás számára.

Mint ahogy ilyenkor szokás, Nagy Miklós elnök a válaszok után az elnökség nevében lemondott. 

A jelölőbizottság vezetője, dr. Neubert Lajos felolvasta, hogy a jelölőlistára Huták Antal, Jaczina Róbert, Kaposi Sándor, Nagy Miklós és Palotai Károly neve került.

Miután Jaczina, Kaposi és Palotai visszalépett, így Huták Antal és Nagy Miklós maradt versenyben. A két elnökjelölt öt-öt perces kortesbeszédet tarthatott.

Ezt követően a jelenlevők megválasztották a júniusbansorra kerülő MLSZ-közgyűlésre Puhl Sándort, Hartmann Lajost, Ring Jánost, Divinyi Bélát és Nagy Bélát küldöttnek.

Következett a szavazás, majd a szavazatok számlálása. Végül az első körben felszállt a fehér füst. Drigán György, szavazatszámláló bizottság vezetője közölte, hogy a két elnökjelölt közül Huták Antal 45, Nagy Miklós 82 szavazatot kapott,í gy a volt elnök újabb négy évre megkapta a bizalmat.

A számvizsgáló bizottság vezetőjévé Aczél Tibort, kétt agjává Szekeres Ferencet és Hévízi Ottót választották. Nagy Miklós meghatottan köszönte meg a tagságnak bizalmat, majd így nyilatkozott:

Nehéz napok állnakmögöttem, mert sok mindenmendemondát hallottam. Dejólesik, hogy újra bizalmatszavaztak nekem. Egy tény: figyelmeztetés számomra, hogy 45-en ellenem voksoltak. Ez azt jelenti, hogy még többet kell tennem a testületért. Ígérem, hogy ezt meg is teszem.

 

Hozzászólások