Körültekintőbb bíróküldést!

Vágner játévkezetőként - forrás: PMFC Forrás: PMFC - Vágner játévkezetőként.

Szerda után nehéz a szombat...

A botrányos kimenetelű Győri Rába ETO—Siófoki Bányász mérkőzést megtekintette Palotai Károly,a játékvezetői bizottság alelnöke, a FIFA játékvezetői bizottságának tagja is.

A tékvezető ténykedéséről ugyan nem nyilvánított leményt, mert mint mondta, az a mérkőzés hivatalos ellenőrének, Nagy Bélának,a feladata ...

Tett azonban egy nagyon okos, megfontolandó észrevételt, amely részben Vágner László bírálata is.

Már több ízben javasoltam, hogy a hét közben, külföldön működő játékvezetők a hétvégi hazai fordulóban ne kapjanak az élvonalban vezető bírói feladatot. Saját tapasztalatomból tudom, hogy egy-egy ilyen hétközi, külföldi szereplés, annak rülményei, az utazás és egyéb kötelező feladatok nem is fizikailag, hanem idegileg terhelik meg a játékvezetőket, s ezeket a fáradalmakat 72 óra leforgása alatt képtelenek kipihenni — lekedett Palotai Károly.

Vágner László szerdán Limaeszolban dirigálta a Ciprus—Wales VB-selejtező mérkőzést.

Ennek nyomai mutatkoztak szombati működésén.

Már a mérkőzés „csendes” első órájában is elkövetett több apró hibát: nem mindig ítélte meg helyesen a szabálytalanságokat, lesállásokat, akadtak fordított ítéletei, későn reagált eseményekre, s ez mind magyarázható, akár idegi radtsággal is.

Ezek persze még csak amolyan bocsánatos „bűnök” voltak. Később viszont . . .

Kezdődött azzal, hogy nem ítélt meg egy nyilvánvaló tizenegyest. Jobb oldali szögletrúgást követően a kapu előtti tömörülésből egy siófoki játékos keze emelkedett a magasba, és elütötte a labdát.

Egyértelmű és szándékos volt a kezezés, szinte hihetetlen, hogy az alapvonalnál tartózkodó Vágneron kívül akadt még olyan ember a stadionban, aki ezt nem látta, volna.

Már ez az eset felforrósította a játéktér és a nézők hangulatát. Egy perccel később pedig megtörtént a botrány, úgymond „csúcsra járatása”.

Csertői feltűnő lesen kapott labdát. A partjelző zászlaja azonnal a magasba emelkedett, és ott valósággal megmerevedett. Ezt is látta mindenki — csak Vágner nem. Csertői pedig — miután sípszó nem hangzott — állított egyet a labdán, majd bevágta a hálóba.

A siófokiak (érthetően) egy emberként reklamáltak, s ekkor, az eseményre ezúttal i,s késve reagáló Vágner is elismerte a lesállást, s kifelé ítélt szabadrúgást.

A játékosok reklamáltak, óriási tumultus támadt, lökdösték egymást a labdarúgók, sőt, nem maradt el a tettlegesség sem. Az első piros lapos áldozat a siófoki Koloncs volt, bár nem vagyunk meggyőződve arról, hogy valóban ő volt-e a tettes.

kiállítás csak fokozta az indulatokat, és máris mehetett Miriuta is zuhanyozni. Kritikussá vált a helyzet, s erről elsősorban Vágner játékvezető tehetett, aki az egész mérkőzésen nyújtott teljesítményével igazolta, hogy bizony nem pihente ki magát.

72 órával a limasszol találkozó után.

Ezért értünk egyet a JB nagy tapasztalatú, mindig higgadt alelnökének javaslatával, amelyet remélhetőleg most már a JB küldő bizottsága is gyakorlattá tesz . ..

 

Hozzászólások