Heves: Az NB II-es egri játékvezető saját példájával nyújt ösztönzést

Megyei játékvezetés

2021-11-18 17:08:51
Heves | Szigetvári Márk |

Szigetvári Márk - forrás: heol.hu
Forrás: heol.hu - Szigetvári Márk

Minden mérkőzésre ünnepként tekint a játékvezető-toborzásért megyénkben idén felelős Szigetvári Márk. A 2019-es év legjobb Heves megyei sípmestere cím 27 éves egri birtokosa az NB II-es keret tagjaként saját példáján keresztül nyújt ösztönzést arra, hogy minél többen gyarapítsák a bírók táborát.

– Három „hívószó” szerepel a tanfolyami jelentkezésre buzdító plakáton. A legegyszerűbbnek az tűnik, ha a mögöttes tartalomról beszélünk. Elsőként: családias környezet (nagyszerű élmények). Ez alatt mit kell érteni?
– Nagyon befogadó a játékvezetői társadalom – válaszolta Szigetvári Márk. – Sok új ismerősre lehet szert tenni, a kapcsolatok pedig évek múlva barátságokká növik ki magukat, kortól függetlenül. Mivel minden héten sokszor tartunk ugyanazokkal a kollégákkal, így szoros kötelék alakul ki közöttünk. Együtt dolgozunk mérkőzéseken, együtt nevetünk, együtt sírunk. Maradandó élményeket lehet szerezni, legyen szó a nyári téli edzőtábori kurzusokról vagy az évadzáró-évadnyitó játékvezetői bálról. Ezek a programok kiválóan összekovácsolják a közösséget, de egy sikeres működés is adhat nagyszerű élményt.

– Mi szükséges az előrelépéshez?
– Aki kitartóan dolgozik, fiatal, tehetséges és szorgalmas, az hatalmas szintekre érhet, értve ezalatt a nemzetközi megméretés lehetőségét. Bejárhatja a világot, de országon belül is nívós, nagy kluboknak vezethet, szép stadionokba juthat el. A játékvezetésben sok edzőt, sportvezetőt, klubelnököt lehet megismerni, akikkel jó érzés hétről-hétre újfent találkozni, hiszen mindannyian a szeretett labdarúgásért dolgozunk.

– Önnek melyek voltak eddigi pályafutása során a leginkább maradandót jelentő mérkőzések?
– A rengeteg szép élmény, a sok televíziós mérkőzés között szerepel a Puskás Suzuki-kupa bronzmeccse, a Pancho Arénában rendezett Bp. Honvéd–Osijek párharc. De mondhatom az NB II-es nyugati rangadót, a ETO FC Győr–Haladás derbit, és további tv-s találkozókat. Gyönyörű stadionokban jutottam el, jártam Diósgyőrben, Szegeden, Pécsett, Győrben, a Haladásnál, a Vasasnál, és még lehetne sorolni. Osztálytól függetlenül számomra a megyei szintű mérkőzések is adnak élményt, mert minden meccsre úgy tekintek, mint egy ünnepre.

– Mekkora szerepet játszott a pályafutásában, hogy édesapja, Szigetvári Zsolt a mai napig működő sípmester?
– Édesapám jelenléte megkerülhetetlen. Sok hangot hallottam, akik azt mondták, nekem minden könnyebb. Akinek fia van és dolgozzon bármit, legyen az akár papírrepülőgép-hajtogatás, mindig sokat vár a gyermekétől. Elégedett a mai napig nem lehetek. Nagyon sokat segít a szülői, a családi, a párkapcsolati háttér. A mi szakmánk lemondással is jár, mert amíg más kirándul, addig mi a mérkőzésen teljesítünk feladatot. Édesapám és az összes többi megyei játékvezető kolléga serdülő korom óta segített. A megyei mérkőzéseken 15–16 évesen megnyugvást jelentett rutinos bíróval menni. Érdekes, hogy édesapámmal nem akadt sok közös mérkőzésünk. Sokszor mondták, sose leszek olyan jó bíró, mint ő. Igazuk lett. Ahogy két egyforma ember, úgy két egyforma játékvezető sincs. Remélem, azért egyszer megfordul a kocka és neki mondják, hogy a fiad már ügyesebb.

Szüleivel a 2019-es Heves megyei legjobb játékvezetője Fotó Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– És az újabb hívószó: karrierlehetőség (állandó foglalkoztatás). Látva a gyors fentebblépés esélyét az utóbbi éveket tekintve az egészen fiatalok is beiratkoznak. 2019-ben, 2020-ban mennyi jelentkeznek, és idén hány főre számítanak indulásként?
– Az elmúlt években Rozsnaki Gábor volt a toborzásért felelős személy és majd’ huszonöten végezték el a kurzust. Minimum-létszám nincs, mégis örülnék, ha legalább 30 fő jelentkezne megyénkben. Egyre jellemzőbb a fiatalabbak érkezése, és ez örvendetes, mert a bíráskodás hatalmas karrierlehetőséget kínál számukra. Fiatalon nagyon sok idő van szép pályaívet befutni. Ajánljuk idősebb férfiaknak is, mivel, aki a labdarúgáshoz közel maradni, annak ez kiváló lehetőség.

– Ugyanez a helyzet a hölgyekkel is?
– Női vonalon is kecsegtetőek a lehetőségek. Az országos Játékvezető Bizottság és a Magyar Labdarúgó-szövetség folyamatosan fejleszti a női futball infrastruktúráját, így a játékvezetést is. Néhány év alatt hatalmas szorgalommal oda lehet kerülni az elitbe. Ezt sokkal könnyebb elérni nekik, mint a férfiaknak.

A nyári felkészítőtáborok a közösséget is építik Fotó Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– Nézzük a következő motivációs szálat: pénzkeresési lehetőség (havi kiegészítés fizetés mellé). Az anyagi ellenszolgáltatás van olyan mértékű, hogy egy fiatal vagy idősebb személy rendszeres hétvégi elfoglaltságként felvállalja a játékvezetést? Magyarán: versenyképes a sípmesterségért járó összeg?
– Azontúl, hogy sportoló az ember, játékvezetőként anyagi juttatásban is részesül. Minél magasabb szintre jut a sípmester, annál nagyobb díj illeti meg. Fizetés-kiegészítésként amellett, hogy az ember sportol, a labdarúgásban tevékenykedik, egy közösség tagja, még zsebpénzt is szerezhet. Természetesen hétvégi elfoglaltság, de vegyük figyelembe, hogy nem kell nehéz fizikai munkát végezni vagy túlórázni. Ettől még fontosabb azonban, hogy a játékvezetés szenvedély, életforma, kihívás. Nem tudnék még egy ilyen tevékenységet mondani, ami ennyi barátot adott nekem, és ennyi szép élményt. Nem egy hálás tevékenység, de mi is szerves részei vagyunk a labdarúgásnak ugyanúgy, ahogy a játékosok. Ha hibázunk is, mindig az jusson mindenkinek az eszébe, hogy mi is emberek vagyunk. Mindig és minden körülmény között a legjobbat akarjuk nyújtani. Tudjuk jól, hogy a labdarúgás nem értünk, hanem a nézőkért van.


heol.hu
 

Hozzászólások: