Békés: Csapatmunka

Medovarszki István  - beszél - forrás: bmsextra.hu Forrás: bmsextra.hu - Medovarszki István - beszél.

Az új elnök a csapatmunka híve

Július elsejétől dr. Medovarszki István tölti be az MLSZ területi igazgatósága játékvezetői bizottsága elnöki posztját. A 46 esztendős egykori élvonalbeli sípmester a 16 év után leköszönő Hrabovszki Andrást váltja a székben. Terveiről, elképzeléseiről kérdeztük a sporik nyári egri edzőtáborában.  

– Váratlanul érte a felkérés?
– Győri László 1989 és 2008 között, Hrabovszki András pedig 2008-tól 2024-ig töltötte be az elnöki tisztséget a bizottságban, ez a három és fél évtizeda vezetés szempontjából megnyugtató stabilitást jelentett, ami hozzájárult ahhoz, hogy a vármegyében kiváló tudású játékvezetők nevelkedtek. Mindkettőjük személyét kiemelkedő tisztelet övezte, rengeteget tettek a viharsarki sípmesterek fejlődéséért. Hrabovszki András rendkívüli erőfeszítéseket tett azért, hogy Győri tanár úr vezetői örökségét tovább ápolja, ebben a tekintetben csak elismeréssel lehet beszélni a munkájáról. Tizenhat évnyi vezetői tevékenység mindenkiből rengeteget kivesz, ebbe belegondolva meg tudom érteni, hogy András a váltás, a változtatás mellett döntött. Abban az értelemben azonban meglepetésként ért a lemondása, hogy jövő évig érvényes kinevezése volt az elnöki posztra. Az MLSZ területi igazgatóságának társadalmi elnöksége bennem vélte felfedezni azt a személyt, aki a megyei játékvezetők szervezetét eredményesen és hatékonyan tudja vezetni a jövőben. Ez óriási megtiszteltetés, de hatalmas felelősség is, melynek igyekszem megfelelni, és a játékvezetői közösség számára nyugodt, stabil és szakmailag támogató hátteret kívánok biztosítani, ami nélkülözhetetlen a minőségi fejlődés szempontjából.

– Várhatók-e további személycserék az elnökségben?
– Egyelőre nem tervezek változtatásokat, a munkámat közvetlenül segítő Takács Tamás, Mihálik Pál, Medovarszki János, Benyovszki Zoltán és Belicza Bence ötösben maradéktalanul megbízok, eddigi munkájuk is példaértékű volt. Természetesen a játékvezetőként széleskörű hírnévre szert tett, és az országos JB munkáját jelenleg is segítő Iványi Zoltán támogatására és fejlesztő hatású tanácsaira is támaszkodni kívánok. A játékvezetés csapatmunka, a játékvezetők közösségének irányítását is csak teammunka keretében tudom elképzelni. Egy ekkora szervezet vezetése és a szakmai munka koordinálása egyetlen ember számára lehetetlen feladat lenne, ezért mindenképpen szükséges az, hogy a vezetői terhek megosztásra kerüljenek, és az irányító szerepet betöltő személyek élő együttműködéseket valósítsanak meg. Az elnökségben helyet foglaló és az elnökség munkáját segítő kollégák emberileg és szakmai tekintetben garanciát jelentenek arra, hogy a vármegyei játékvezetői bizottság a jövőben is eredményesen legyen képes működni. A JB elnöksége egyébként rengeteg segítséget és támogatást kap Szpisják Zsolt területi igazgatótól, ezt a kölcsönösen gyümölcsöző együttműködést a jövőben is szeretnénk fenntartani, bizonyos területeken erősíteni.

 – Huzamosabb ideje tagja a testületnek, kellő rálátással rendelkezik tehát a feladatokra vonatkozólag. Milyen terület igényel változtatást, beavatkozást?
– Lassan egy évtizede vagyok az elnökségben, így a struktúrával, a működéssel és a feladatokkal tisztában vagyok. Ahogy említettem, a csapatmunkában hiszek, így a különböző szakmai területeket is több személy fogja együttműködésben vezetni. A játékvezetők és ellenőrök küldése Belicza Bence feladata lesz, munkáját Takács Tamás segíti. Az instruktori feladatokat Medovarszki János látja el a jövőben, a játékvezetők továbbképzésében, az alapfokú tanfolyamok vezetésében és a szakmai felkészítés során Hanyecz Bence lesz a segítségére. A jó játékvezetőknek kiváló fizikális állapotban kell lenniük, a testület erőnléti felkészítéséért fitnes instruktorként Lovas László és Zahorecz Roland végzi. Az ellenőrök szakmai felkészítése és az ellenőri jelentések elemzése Viczián Mátyás dolga lesz, aki az aktuálisan fejlesztendő területeket fogja azonosítani és jelezni az elnökség felé. A leendő játékvezetők képzése és felkészítése súlyponti feladatunk, ezeken a területeken nélkülözhetetlen, hogy fejlődjünk a jövőben. A toborzásért Csatári Tibor és Flinta Zoltán felel majd, a tehetséges játékvezetők felkutatása és képzése egy munkacsoporthoz fog tartozni, melynek tagja Buzás Balázs, Csonka János és Albert István lesz. A továbbképzések és a hagyományos rendezvényeink megszervezéséért Benyovszki Zoltán és Jávorka Eliza fog reményeim szerint sokat tenni. Az összes említett területen szakmai tanácsadóként lesz segítségünkre Iványi Zoltán.

– Mik a hétvégi edzőtábor tapasztalatai?
– Kiemelt hangsúlyt fektettünk a játékvezetők elméleti felkészítésére és a kollégák fizikális állapotának felmérésére. A plenáris előadásokon több – korábbi és jelenlegi – nemzetközi, NB I.-es és NB II.-es játékvezető és asszisztens tartott előadásokat, melyek természetesen nagyon tartalmasak és jól felépítettek voltak. Ezek a közös foglalkozások lehetőséget teremtettek a játékvezetők számára a szakmai fejlődésre, bízunk benne, hogy a kapott útmutatások szerint fognak közreműködni az előttünk álló bajnoki szezon mérkőzésein. A tábor és a közeljövő mottója a minőségi fejlődés, amitől azt várjuk, hogy csökkenni fog a vármegyei mérkőzéseken a hibás kulcsdöntések száma. A játékvezetők komplex előadásokat hallgattak a nyilvánvaló gólhelyzetek, az ígéretes támadások megakadályozása, a játékosok és a játék védelme, a leshelyzetek és a kezezések megítélése, illetve a mérkőzések menedzselése témakörökben. A szakmai munkát Iványi Zoltán, Farkas Ádám, dr. Csonka Bence, Medovarszki János, Takács Tamás, Lovas László, Hanyecz Bence, Belicza Bence, Csatári Tibor, Vrbovszki Pál, Nyeste Laura, Jávorka Eliza és Ancsin Zoltán segítették, akik mindannyian országos kerettagok. Az egri edzőtáborban kiváló körülmények vártak bennünket: a szállás, a szakmai előadásoknak helyet adó előadótermek és a fizikai teszt helyszíne, az atlétikai pálya mind egy helyen volt. A játékvezetők az edzőtáborban rendkívül fegyelmezetten dolgoztak, a szakmai útmutatásokat eredményesen elsajátították, mindannyian sikeres fizikai és elméleti tesztet produkáltak. Bízom benne, hogy a 2024-2025-ös bajnoki évadban játékvezetőink kiegyensúlyozott, megbízható teljesítményt fognak nyújtani, ezáltal csökken majd a súlyos hibák száma!



Kapcsolódó cikkek

Békés: Medovarszki István az új elnök

Új elnök a megye élén

Tovább


Hozzászólások