70 ezer forintért anyázzák Kassai Viktort

Kassai -  sárgalap - forrás: Europass Forrás: Europass - Kassai - sárgalap.

Kassai Viktor a magyar futball legjobban teljesítő szereplője volt az utóbbi másfél évtizedben, 2008-ban olimpiai döntőt vezetett, 2010-ben világbajnoki elődöntőt, idén a Bajnokok Ligája döntőjét kapta meg.

Augusztus végén az UEFA nyári továbbképzésére kapott meghívást, amelyet az európai szövetség játékvezető-bizottságának spanyol elnöke, Angel Maria Villar Llona nyitott meg, és ahol többek között az olasz Pierluigi Collina is előadást tartott.

- A mai játékvezetésben az eddigi Cooper-tesztre már nincs szükség, de fizikai felmérés természetesen továbbra is van. 6x40 métert, illetve 20x150 métert futunk, ez jobban megfelel annak a terhelésnek, amelynek a mérkőzések alatt ki vagyunk téve. A negyvenméteres sprinteket hat másodperc, a 150 métereket harminc másodperc alatt kell teljesíteni - avatott be Kassai a részletekbe.

 

Mivel más hazai futballszereplőnek kicsi az esélye, hogy rangos tétmeccsen Messivel, Ronaldóval, Rooney-val legyen egyszerre a pályán, a játékvezető már érzi, kezd példaképpé válni. Valószínű, hogy hamarosan megugrik a tanfolyamokra beiratkozók száma.

 

- Korábban is voltak már ennek jelei, hogy példaképként néznek ránk a játékvezetői társadalmon belül, hiszen a jelenleg aktív háromezer-ötszáz magyar futballbíró közül csupán húsz vezethet NB I.-es mérkőzést, míg nemzetközi minősítéssel (FIFA) mindössze hatan rendelkezünk. Az elmúlt időszakban elért sikereink hatására játékvezetői csapatunk ismertsége természetesen összehasonlíthatatlanul megnőtt a korábbiakhoz képest. Ismert sportemberré válni hálás dolog, de óriási felelősséggel is jár, hiszen nemcsak saját magunkat, hanem az egész magyar játékvezetést képviseljük -  mondta az Indexnek Kassai.

 

 

A magyar játékvezetésben érdekes és szembetűnő a ciklikusság: Palotai Károly sikerei Puhl Sándorra hatottak, aki éppen gyerek volt, amikor a futballistaként olimpiai bajnok Palotai BEK-döntőt vezetett 1981-ben.

 

1994-ben, Puhl vb-döntőjekor Kassai volt 18 éves, bár ő az édesapja miatt fogott neki a bíráskodásnak. Aki egyébként jelenleg is a játékvezetői keret tagja Komárom-Esztergom megyében.

?A nagy nemzeteknek mindig voltak meghatározó játékvezető-egyéniségei. Angliából, Olaszországból vagy Németországból mindig találtunk játékvezetőket a legrangosabb tornákon és mérkőzéseken. A magyar játékvezetés is elismert volt Európában és világszerte, rövidebb időszakokat leszámítva nekünk is volt képviselőnk a világ elitjében.?

Amikor Kassai Viktor elkezdte nemzetközi pályafutását, többnyire még nem név szerint emlegették a csapatok, csak annyit tudtak a mérkőzést vezető bíróról, hogy Magyarországról érkezett. Idővel azért változott a helyzet, most már a nemzetközi labdarúgásban is tudják rólam és a kollégáimról, kik vagyunk a szakmánkban, és mit értünk el eddig.

A tatabányai Kassai megyéjében játékvezetői instruktorként is ténykedik, az alapfokú tanfolyamokon és az aktív játékvezetők továbbképzésein osztja meg tapasztalatait a megyei szinten működő kollégákkal.

 

Nem szabad, hogy egy játékvezetőnek a pályafutása alatt megélt hullámvölgyeiben elvesszen a hite, elmenjen a kedve. Mint minden kollégának, nekem is voltak sikertelenebb periódusaim, de nagy törés nem volt a karrieremben. Hibák természetesen mindig is előfordulnak, azonban a lényeg az, hogy ezeket ne kövessük el újra, hanem tanuljunk belőlük. A játékvezetés nagyon hálátlan szerep, hiszen a mi jó döntéseinkre senki sem emlékszik, de egy hibás ítéletet még évekkel később is emlegetnek. Ezzel azonban mindenkinek tisztában kell lennie, ez a futballvilág rendje. Velünk sosem lesznek elégedettek a szurkolók vagy a csapatok, mi mindig kéznél vagyunk, ha valakit szidni kell egy mérkőzés után.

Ezen a szükséges rosszon szerinte lehetetlen változtatni, ugyanakkor az UEFA mindent megtesz, hogy megvédjék őket. Az UEFA nagyon sokat tesz, hogy az általa szervezett eseményeken nagyobb tisztelet övezze a játékot és a mérkőzés résztvevőit, köztük a játékvezetőket is.

 

 

 

Nem hiszi, hogy a négy bilincsbe vert és fogadási csalással gyanúsított játékvezető hatással lenne a szurkolókra, egy esetleges rossz ítéletnél nem fognak vádaskodni.

 

Ha videózni nem is szokott a meccsek előtt, azt azért pontosan tudja, az NB I-es vagy a Bajnokok Ligájában szereplő csapatok milyen taktikát választanak, ki játszik egy vagy két csatárral, azt is feltérképezi, mennyire alkalmaznak a csapatok lestaktikát, és hogy a játékosok milyen habitusúak, kritikus helyzetekben hogyan reagálnak.

 

Arról már letett, hogy esetleg egy neves külföldi bajnokságba szerződjön profi játékvezetőként, mert erre nincs lehetőség. Kassai sem profi, korábban egy utazási irodában dolgozott, de a szigorúan kötött munkaidőt nem képes betölteni, a nyomdaiparban helyezkedett el.

 

 

- Nagyon érdekes a helyzet Magyarországon, hiszen csak a játékvezetők amatőrök, amíg a magyar futballban egyetlen edző vagy játékos fizetése sem publikus, kizárólag a bírói díjak nyilvánosak. Elég felmenni a szövetség honlapjára, és kiderül, hogy az NB I.-es mérkőzésekért bruttó hetvenezer forint a játékvezetők díjazása egy olyan bajnokságban, ahol több száz milliós költségvetésű csapatok játszanak.

 

Hozzászólások