01. szabály - Játéktér

világítás - forrás: Forrás: - világítás.

A játéktér borítása
A játéktérnek teljes mértékben természetes, vagy ahol a versenyszabályok engedik teljes mértékben mesterséges borításúnak kell lennie, kivéve ahol a versenyszabályok lehetővé teszik a mesterséges és természetes borítás integrált kombinációját (hibrid rendszer).
A mesterséges borítású játéktérnek zöld színűnek kell lennie.
Amennyiben a FIFA-hoz tartozó szövetségek válogatott csapatainak versenymérkőzéseit, illetve klubcsapatok nemzetközi versenymérkőzéseit mesterséges borítású játéktéren játsszák, akkor a játéktér felületének meg kell felelnie a „FIFA a labdarúgópálya gyepére vonatkozó minőségi program” előírásainak vagy „A nemzetközi műgyep szabványnak”, kivéve akkor, ha a FIFA egyedi felmentést adott.

2. A játéktér jelölései
A játéktérnek téglalap alakúnak kell lennie és veszélyt nem jelentő folytonos vonalakkal kell jelölni. Ezek a vonalak ahhoz a területhez tartoznak, amelyet határolnak.
Kizárólag az 1. szabályban meghatározott vonalakkal lehet a játékteret jelölni.
A két hosszabb határoló vonalat oldalvonalnak nevezzük. A két rövidebb vonal a kapuvonal.
A játékteret két térfélre osztja a felezővonal, amely a két oldalvonal középpontját köti össze.
A kezdőpontot a felezővonal középpontjában kell kijelölni. A kezdőpont körül 9,15 m sugarú kört kell húzni.
A sarokterülettől az oldalvonalra és a kapuvonalra merőlegesen mérve 9,15 m távolság jelölhető meg a játéktéren kívül.
A vonalaknak ugyanolyan szélesnek kell lenniük, és nem lehetnek szélesebbek 12 cm-nél. A kapuvonalnak ugyanolyan szélesnek kell lennie, mint a kapufáknak és a keresztlécnek.
Mesterséges borítású játéktéren más vonalak is engedélyezettek amennyiben eltérő színűek, és egyértelműen megkülönböztethetők a játéktér vonalaitól.
A játéktéren engedély nélkül jelölést végző játékost sportszerűtlen magatartásért figyelmeztetésben kell részesíteni. Amennyiben a játékvezető észreveszi, hogy ez a mérkőzés közben történik, a játékost akkor kell figyelmeztetésben részesíteni, amikor a labda legközelebb kikerül a játékból.
3. Méretek
Az oldalvonal hosszának nagyobbnak kell lennie a kapuvonal hosszánál.
• Hosszúság (oldalvonal): 90-120 m
• Szélesség (kapuvonal): 45-90 m


4. Nemzetközi mérkőzések esetén
• Hosszúság (oldalvonal): 100-110 m
• Szélesség (kapuvonal): 64-75 m
A versenyszabályok a fenti méretek felett is meghatározhatják a kapuvonal és az oldalvonal hosszát

5. A kapuelőtér
A kapuvonalra merőlegesen egy-egy vonalat kell 5,5 m-re mindkét kapufa belsejétől megjelölni. Ezek a vonalak 5,5 m hosszúságban nyúlnak be a játéktérre, és a kapuvonallal párhuzamos egyenessel vannak összekötve.
E vonalakkal és a kapuvonallal határolt területet kapuelőtérnek nevezzük.

6. A büntetőterület
A kapuvonalra merőlegesen egy-egy vonalat kell 16,5 m-re mindkét kapufa belsejétől megjelölni. Ezek a vonalak 16,5 m hosszúságban nyúlnak be a játéktérre, és a kapuvonallal párhuzamos egyenessel vannak összekötve.
E vonalakkal és a kapuvonallal határolt területet büntetőterületnek nevezzük.
Mindkét büntetőterületen belül egy büntetőpont van kijelölve, 11 m-re a kapuvonal középpontjától a kapufák között és azoktól egyenlő távolságra.
Mindkét büntetőponttól 9,15 m sugarú körív húzódik a büntetőterületen kívül.

7. A sarokterület
Minden szögletzászlónál egy 1 m sugarú negyedkör van kijelölve a játéktéren belül.

8. Zászlórudak Mindegyik sarokban egy 1,5 m-nél nem rövidebb, nem hegyes végű, zászlóval ellátott zászlórudat kell elhelyezni. Zászlórudak helyezhetők el a felezővonal mindkét végén legalább 1 m-rel az oldalvonalakon kívül.

9. A technikai zóna
A technikai zóna olyan stadionokban lejátszott mérkőzésekre vonatkozik elsősorban, ahol a technikai személyzet és a cserejátékosok részére ülőhelyet jelöltek ki az alábbiakban megadott módon:
• a technikai zóna 1-1 méterre terjed ki a kispad mindkét oldalától és egy méterre közelíti meg az oldalvonalat;
• javasolt a technikai zónát határvonalakkal megjelölni;
• a technikai zónában tartózkodható személyek számát a versenyszabályok határozzák meg;
• a technikai zónában tartózkodó személyek:
> a mérkőzés kezdete előtt, a versenyszabályok előírásai szerint azonosításra kerülnek;
> viselkedjenek felelősségteljesen
> tartózkodjanak a technikai zónán belül, csak kivételes esetekben hagyhatják el a technikai zónát, pl. akkor, amikor a játékvezető az orvosnak vagy a gyúrónak engedélyt ad, hogy sérült játékost a játéktéren ápoljon;
• egy időben csak egy személynek van joga taktikai utasításokat adni a technikai zónából.

10. A kapuk
Mindkét kapuvonal közepén kaput kell elhelyezni.
A kapuk két függőleges kapufából állnak, amelyek a szögletzászlóktól egyenlő távolságra vannak, és egy vízszintes keresztléccel vannak összekötve. A kapufáknak engedélyezett anyagból kell készülniük. A kapufáknak és a keresztlécnek négyzet, téglalap, kör, vagy ellipszis alakúnak kell lenniük, és nem jelenthetnek veszélyt.
A kapufák közötti belsőtávolság 7,32 m, a keresztléc alsó éle 2,44 m-re van a talajtól.
A kapufák kapuvonalhoz viszonyított helyzetét az ábra szerint kell kijelölni. A kapufáknak és a keresztlécnek fehér színűnek kell lennie, szélességük és vastagságuk azonos és nem lehet több, mint 12 cm.
Amennyiben a keresztléc kijön a helyéről vagy eltörik, a játékot meg kell állítani amíg a keresztlécet vissza nem helyezik, vagy ki nem cserélik. Amennyiben a keresztléc nem javítható, a mérkőzést abba kell hagyni. A keresztléc nem helyettesíthető kötéllel vagy más rugalmas vagy veszélyes anyaggal. A játékot labdaejtéssel kell újrakezdeni.
Hálók rögzíthetők a kapukhoz és a kapu mögött a talajhoz, megfelelően kifeszítve, úgy, hogy ne akadályozza a kapust.

Biztonság
A kapukat (beleértve a hordozható kapukat is) biztonságosan kell a talajhoz rögzíteni.

 

Hozzászólások