02. szabály - A labda

Labda - nagy - forrás: Forrás: - Labda - nagy.

Tulajdonságok és méretek A labda: ? gömbölyű ? bőrből vagy más alkalmas anyagból készült ? a kerülete 70 cm-nél nem több és 68 cm-nél nem kevesebb ? a mérkőzés kezdetén a súlya nem több 450 g-nál és nem kevesebb 410 g-nál ? a benne levő levegőnyomás (tengerszinten) 0,6-1,1 atmoszféra (600-1100 g/cm3) között van. Az alkalmatlanná vált labda helyettesítése Ha a labda a mérkőzés folyamán kipukkad, vagy alkalmatlanná válik: ? a játékot meg kell szakítani ? a játékot a cserelabda leejtésével kell folytatni azon a helyen, ahol az előző labda alkalmatlanná vált. Kivéve akkor, ha a kapuelőtéren belül állították meg a játékot, mert ebben az esetben a játékvezető a kapuelőteret határoló, kapuvonallal párhuzamos vonalnak azon a pontján ejti a cserelabdát, amelyik a legközelebb esik ahhoz a helyhez, ahol az eredeti labda a játék megszakításakor volt. Ha a labda büntetőrúgás vagy a büntetőpontról végzett rúgások folyamán, amint előre mozog és mielőtt bármely játékos, a keresztléc vagy a kapufa érintette volna, kipukkad, vagy alkalmatlanná válik: ? a büntetőrúgást meg kell ismételni. Ha a labda akkor pukkad ki, vagy válik alkalmatlanná, amikor nincs játékban, kezdőrúgásnál, szögletrúgásnál, szabadrúgásnál, büntetőrúgásnál vagy bedobásnál: ? a játékot ennek megfelelően kell folytatni. A labdát a mérkőzés folyamán csak a játékvezető engedélyével

Extra labdák
A 2. szabály előírásának megfelelő extra labdák helyezhetők el a játéktér körül.Ezek használatát a játékvezető felügyeli.

 

Az International Board döntvényei

1. döntvény A 2. szabályban meghatározott követelményeken kívül a FIFA és a kontinentális szövetségek mérkőzésein csak olyan labdák használhatók, amelyeken fel van tüntetve az alábbi megnevezések egyike: ? A hivatalos "FIFA APPROVED" (?FIFA által jóváhagyott") jelzés ? A hivatalos " FIFA INSPECTED" (?FIFA által ellenőrzött") jelzés ? "International Matchball Standard" (?Nemzetközi mérkőzéslabda szabvány") jelzés. Ez a jelzés mutatja, hogy a labda szükséges ellenőrzése megtörtént, és hogy a labda, a 2. szabály minimum-előírásain felül, megfelel a fenti kategóriáknak. Az egyes kategóriákhoz tartozó követelményeket az International Boardnak kell jóváhagynia. Az ellenőrzést végző intézeteket a FIFA hagyja jóvá. A. nemzeti szövetségek vagy a bajnokságok (tornák) szabályai előírhatják a fenti jelzésű labdák használatát. 2. döntvény A FIFA, a kontinentális szövetségek és a nemzeti szövetségek által szervezett versenyeken semmilyen hirdetés nem engedélyezett a labdán, kivéve a bajnokság (torna) szervezőjének emblémáját és a gyártó engedélyezett védjegyét. A. versenyszabályok korlátozhatják az ilyen jelek méretét és számát. 3. döntvény Ahol kapuvonal technológiát alkalmaznak, ott engedélyezett az integrált technológiával készült labda, de ezeknek a ?FIFA által jóváhagyott", ?FIFA által ellenőrzött" vagy ?Nemzetközi mérkőzéslabda szabvány" jelzések valamelyikét kell viselnie (lásd az 1. döntvény).

 

Hozzászólások