06. szabály - A játékvezető asszisztensek

Asszisztens - alulróé - forrás: Forrás: - Asszisztens - alulróé.

Kötelességei A mérkőzésre két játékvezető asszisztenst kell kijelölni, akiknek kötelessége - a játékvezetői döntések elsődlegességének sérelme nélkül - hogy jelezzék:

  • ? amikor a labda teljes terjedelmével elhagyta a játékteret
  • ? melyik csapat jogosult szögletrúgásra, kirúgásra vagy bedobásra
  • ? amikor egy játékos leshelyzete miatt büntethető
  • ? a játékoscsere szándékát
  • ? az olyan sportszerűtlenséget vagy más incidenst, amit a játékvezető nem láthatott
  • ? ha szabálytalanság történt, és a játékvezető asszisztens jobban láthatja a játékvezetőnél (beleértve a büntetőterületen elkövetett szabálytalanságokat)
  • ? büntetőrúgás esetén, hogy a kapus előrelépett-e a rúgás előtt és hogy a labda áthaladt-e a vonalon.

Segítség A játékvezető asszisztenseknek segíteniük kell a játékvezetőt, hogy a mérkőzést a játékszabályoknak megfelelően vezesse. Beléphetnek a játéktérre, hogy segítsék a 9,15 méteres távolság betartását. Illetéktelen beavatkozás vagy helytelen magatartás esetén a játékvezető mentse föl asszisztensét a feladatai alól és adjon jelentést az illetékes szervnek.

Kötelezettségei és felelősségi köre A játékvezető asszisztens segíti a játékvezetőt abban, hogy a játékszabályoknak megfelelően vezessék a mérkőzést. Minden más témában is támogatják a játékvezetőt, beleértve a mérkőzés irányítását a játékvezető kérése és útbaigazítása alapján. A szokások szerint ez olyan kérdéseket foglal magában, mint

  • ? a játéktér, a használt labdák és a játékosok felszerelésének vizsgálata
  • ? annak eldöntése, hogy a felszerelési problémákat megoldották-e vagy a vérzést elállították-e
  • ? a játékoscsere folyamatának felügyelete
  • ? a gólok és a sportszerűtlenségek időpontjának rögzítése.

Helyezkedés és csapatmunka 1. Kezdőrúgás A játékvezető asszisztens az utolsó előtti védővel legyen egyvonalban. 2. A mérkőzés alatti általános helyezkedés A játékvezető asszisztens legyen egyvonalban az utolsó előtti védővel vagy a labdával, ha az közelebb van a kapuvonalhoz az utolsó előtti védőnél. A játékvezető asszisztens legyen mindig arccal a játéktér felé. 3. Kirúgás 1. A játékvezető asszisztensnek ellenőriznie kell, hogy a labda a kapuelőtéren belül van-e.

  • ? Ha a labdát nem a megfelelő helyre tették, akkor a játékvezető asszisztensnek nem szabad elmozdulnia a helyzetéből, létesítsen látáskapcsolatot a játékvezetővel, és emelje fel a zászlóját.

2. Ha már a labdát a kapuelőtéren belül megfelelően elhelyezték, akkor a játékvezető asszisztens menjen a büntetőterület határához, hogy ellenőrizze, hogy a labda elhagyja-e a büntetőterületet (játékba kerül), és a támadók kívül vannak-e.

  • ? Ha az utolsó előtti védő végzi a kirúgást, akkor a játékvezető asszisztensnek közvetlenül a büntetőterület határához kell mennie.

3. Végül a játékvezető asszisztensnek fel kell vennie a leshatárt, amely elsődleges minden esetben. 4. A kapus megszabadul a labdától A játékvezető asszisztensnek egyvonalban kell lennie a büntetőterület határával, és ellenőrizze, hogy a kapus nem érinti-e kézzel a labdát a büntetőterületen kívül. Ha már a kapus megszabadult a labdától, a játékvezető asszisztensnek úgy kell helyezkednie, hogy a leshatárt ellenőrizze, amely elsődleges minden esetben. 5. Büntetőrúgás A játékvezető asszisztensnek a büntetőterület és a kapuvonal metszéspontjához kell helyezkednie. Ha a kapus látványosan elmozdul a kapuvonalról a labda elrúgása előtt, és nem esett gól, a játékvezető asszisztensnek fel kell emelnie a zászlóját. 6. Büntető pontról végzett rúgások Az egyik játékvezető asszisztensnek a kapuelőtér és a kapuvonal metszéspontjához kell helyezkednie. A fő feladata, hogy ellenőrizze, hogy a labda áthaladt-e a vonalon.

  • ? Ha egyértelmű, hogy a labda áthaladt a kapuvonalon, akkor a játékvezető asszisztensnek látáskapcsolatot kell létesítenie a játékvezetővel, anélkül, hogy egyéb jelzést adna.
  • ? Ha gólt értek el, de nem egyértelmű, hogy a labda áthaladt a vonalon, akkor a játékvezető asszisztens először fel kell emelnie a zászlóját, hogy felhívja a játékvezető figyelmét, és utána igazolja a gólt.

A másik játékvezető asszisztensnek a középkörben kell helyezkednie, hogy felügyelje mindkét csapat megmaradó játékosait. 7. ?Gól ? nem gól? helyzet Ha gólt értek el, és nem vitatható a döntés, akkor a játékvezetőnek és a játékvezető asszisztensnek látáskapcsolatot kell létesíteniük, majd a játékvezető asszisztensnek futni kell gyorsan 25 ? 30 métert az oldalvonal mentén a felezővonal felé a zászlója felemelése nélkül. Ha gólt értek el, de úgy látszik, hogy a labda még játékban van, akkor a játékvezető asszisztens először fel kell emelnie a zászlóját, hogy felhívja a játékvezető figyelmét, majd folytassa a gól szokásos jelzésével, azaz fusson gyorsan a 25 ? 30 métert az oldalvonal mentén a felezővonal felé. Abban az esetben, amikor a labda teljes terjedelmével nem jut át a kapuvonalon, és a játék folytatódik, ami szabályos, mert nem értek el gólt, akkor a játékvezetőnek látáskapcsolatot kell létesítenie a játékvezető asszisztenssel, aki ha szükséges, adjon egy diszkrét jelzést a kezével. 8. Szögletrúgás Szögletrúgásnál a játékvezető asszisztens helye a szögletzászló mögött a kapuvonallal egyvonalban van. Ebben a helyzetben nem szabad zavarnia a szögletrúgást végző játékost. Ellenőriznie kell, hogy a labda a sarokíven belül megfelelő helyen van-e. 9. Szabadrúgás Szabadrúgásnál a játékvezető asszisztens helyének az utolsó előtti védőjátékossal egyvonalban kell lennie, hogy a leshatárt felügyelje, amely elsődleges minden esetben. Azonban készen kell állnia arra, hogy kövesse a labdát az oldalvonal mentén a szögletzászló felé mozogva, ha a lövés közvetlenül a kapura megy. Intések Általános szabályként elmondható, hogy a játékvezető asszisztensnek nem szabad a kezével látványosan jeleznie. Azonban néhány esetben egy diszkrét kézjelzés értékes támogatást nyújthat a játékvezetőnek. A kézjelzésnek egyértelműnek kell lennie. A jelentését a mérkőzés előtti megbeszélésen kell megvitatni és arról megegyezni. Futó technika Általános szabályként elmondható, hogy futás közben a játékvezető asszisztens legyen arccal a pálya felé. Az oldalazást rövid távolságokra használják, ez különösen a les megítélésénél fontos, és jobb rálátást nyújt. A ?beep? jelzés Emlékeztetjük a játékvezetőket, hogy a ?beep? jelző rendszer egy kiegészítő jelzés, és csak akkor alkalmazzák, amikor azért szükséges, hogy felhívják a játékvezető figyelmét. A következő helyzetekben hasznos a ?beep? jelzés:

  • ? les
  • ? szabálytalanság (a játékvezető látókörén kívül)
  • ? bedobás, szögletrúgás, kirúgás (szoros döntéseknél)
  • ? gól esetén (szoros döntéseknél).

Zászló technika és csapatmunka A játékvezető asszisztens zászlójának a játékvezető számára mindig láthatónak és kibontottnak kell lenni, még futás közben is. Jelzés közben a játékvezető asszisztensnek abba kell hagynia a futást, arccal legyen a játéktér felé, létesítsen látáskapcsolatot a játékvezetővel, és átgondolt (nem elhamarkodott vagy túlzott) mozgással emelje fel a zászlóját. A zászló a kar meghosszabbítása legyen. A játékvezető asszisztensnek azzal a kezével kell felemelnie a zászlót, amelyiket az ezt követő jelzésnél fog használni. Ha a körülmények változnak, és a következő jelzésnél a másik kezét kell használnia, akkor a játékvezető asszisztens a másik kezébe a dereka alatt tegye át a zászlóját. Amikor a játékvezető asszisztens azt jelzi, hogy a labda játékon kívülre került, addig tartsa a jelzését, amíg a játékvezető észre nem veszi azt. Amikor a játékvezető asszisztens egy erőszakos cselekedetet jelez, és nem veszik észre azonnal:

  • ? ha a játékot megállították a fegyelmezési akció miatt, akkor az újraindítás a szabályoknak megfelelően (szabadrúgás, büntetőrúgás, stb.) történjen
  • ? ha a játék már újraindult, akkor már csak a fegyelmezési akció hajtható végre, de a szabálytalanságot szabadrúgással vagy büntetőrúgással nem büntethető.

Bedobás Amikor a labda a játékvezető asszisztens helyzetéhez közel keresztezi az oldalvonalat, akkor közvetlen jelzést kell alkalmaznia, jelezve a bedobás irányát. Amikor a labda a játékvezető asszisztens helyzetétől távol keresztezi az oldalvonalat, és a bedobás-döntés nyilvánvaló, akkor is közvetlen jelzést kell alkalmaznia, jelezve a bedobás irányát. Amikor a labda a játékvezető asszisztens helyzetétől távol keresztezi az oldalvonalat, de tűnhet úgy, hogy a labda még játékban van, vagy a játékvezető asszisztensnek bármilyen kétsége van, akkor a játékvezető asszisztensnek fel kell emelnie a zászlóját, hogy a játékvezetőt tájékoztassa, hogy a labda játékon kívülre került, létesítsen látáskapcsolatot a játékvezetővel, és kövesse a játékvezető jelzését. Szögletrúgás / Kirúgás Amikor a labda a játékvezető asszisztens helyzetéhez közel keresztezi a kapuvonalat, akkor közvetlen jelzést kell alkalmaznia a jobb kezével (a jobb látás miatt), jelezve, a kirúgást vagy a szögletrúgást. Amikor a labda a játékvezető asszisztens helyzetéhez közel keresztezi a kapuvonalat, de tűnhet úgy, hogy a labda még játékban van, akkor a játékvezető asszisztensnek fel kell emelnie a zászlóját, hogy a játékvezetőt tájékoztassa, hogy a labda játékon kívülre került, azután jelezze a kirúgást vagy a szögletrúgást. Amikor a labda a játékvezető asszisztens helyzetétől távol keresztezi a kapuvonalat, akkor a játékvezető asszisztensnek fel kell emelnie a zászlóját, hogy a játékvezetőt tájékoztassa, hogy a labda játékon kívülre került, létesítsen látáskapcsolatot a játékvezetővel, és kövesse a játékvezető döntését. A játékvezető asszisztens akkor alkalmazhat közvetlen jelzést, ha a döntés nyilvánvaló. Les Az első, amit a játékvezető asszisztens tesz a les eldöntése után, hogy felemeli a zászlóját. Ez után arra használja a zászlóját, hogy jelezze azt a területét a pályának, ahol a szabálytalanság történt. Ha a játékvezető nem látja meg azonnal a zászlót, akkor a játékvezető asszisztensnek addig kell jeleznie, amíg észre nem veszik, vagy a labda nem kerül egyértelműen a védő csapat birtokába. A zászlót jobb kézzel kell felemelni, hogy az asszisztens ne akadályozza a látását. Játékoscsere A játékoscsere folyamán először a negyedik játékvezetőnek tájékoztatnia kell a játékvezető asszisztenst. Ezután a mérkőzés következő megállításánál a játékvezető asszisztensnek jeleznie kell a játékvezetőnek. Nem szükséges a játékvezető asszisztensnek a felezővonalhoz mennie, mivel a negyedik játékvezető hajtja végre a játékoscsere eljárást. Ha nincs negyedik játékvezető, akkor a játékvezető asszisztensnek kell segédkeznie a játékoscsere eljárásnál. Ebben az esetben a játékvezetőnek meg kell várnia, amíg visszaér a játékvezető asszisztens a helyére, mielőtt újraindítja a játékot. Szabálytalanságok A játékvezető asszisztensnek fel kell emelnie a zászlóját, ha a közvetlen közelében vagy a játékvezető látókörén kívül szabálytalanságot vagy sportszerűtlenséget követtek el. Minden más esetben várnia kell, és felajánlania véleményét, ha szükséges. Ha ez történik, akkor a játékvezető asszisztensnek tájékoztatnia kell a játékvezetőt, mit látott, mit hallott, és mely játékosokat érinti. A szabálytalanság jelzése előtt a játékvezető asszisztensnek el kell döntenie, hogy

  • ? a szabálytalanság a játékvezető látókörén kívül történt-e, vagy a játékvezetőt gátolták a látásban
  • ? a játékvezető alkalmazott volna-e előnyszabályt, ha látta volna a szabálytalanságot.

Amikor egy szabálytalanságot vagy sportszerűtlenséget követnek el, a játékvezető asszisztensnek

  • ? ugyanazzal a kezével kell felemelnie a zászlót, amelyiket a további jelzésre fogja használni, mert ez tisztán jelzi a játékvezetőnek, hogy ki szabálytalankodott
  • ? látáskapcsolatot kell létesítenie a játékvezetővel
  • ? lengetnie kell enyhén a zászlóját hátra és előre (kerülve a túlzott vagy agresszív mozgatást)
  • ? alkalmaznia kell az elektronikus ?beep? jelzést, ha szükséges.

A játékvezető asszisztensnek alkalmaznia kell a ?várj és nézz technikát?, hogy engedje a játékot folytatódni, és ne emelje fel a zászlóját, ha annak a csapatnak, amely ellen a szabálytalanságot elkövették, haszna van az előnyszabályból. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy a játékvezető asszisztens létesítsen látáskapcsolatot a játékvezetővel. Szabálytalanságok a büntetőterületen kívül Amikor a büntetőterületen kívül (a büntetőterület határának közelében) követnek el szabálytalanságot, a játékvezető asszisztens létesítsen látáskapcsolatot a játékvezetővel, hogy lássa, hogy hol helyezkedik, és mit csinál a játékvezető. A játékvezető asszisztensnek a büntetőterület vonalába kell állnia, és fel kell emelnie a zászlóját, ha szükséges. Ellentámadás esetén a játékvezető asszisztensnek információt kell tudni adni, hogy követtek-e el szabálytalanságot, vagy nem, és ha szabálytalanság volt, akkor a büntetőterületen belül vagy kívül történt, ez mindig elsődleges, és milyen fegyelmezést kell végrehajtani. Szabálytalanságok a büntetőterületen belül Amikor a büntetőterületen belül, a játékvezető látókörén kívül követnek el szabálytalanságot, különösen a játékvezető asszisztens helyzetéhez közel, akkor először a játékvezető asszisztensnek látáskapcsolatot kell létesítenie a játékvezetővel, hogy lássa, hogy hol helyezkedik, és mit csinál a játékvezető. Ha a játékvezető nem tesz semmit, akkor a játékvezető asszisztensnek fel kell emelnie a zászlóját, és alkalmaznia kell az elektronikus ?beep? jelzést, majd látványosan menni az oldalvonal mentén a szögletzászló felé. Tömegjelenet Tömegjelenet esetén a közelebbi játékvezető asszisztens beléphet a játéktérre, hogy segédkezzen a játékvezetőnek. A másik játékvezető asszisztens is figyeljen, és rögzítse az eset részleteit. Tanácskozás A fegyelmezési kérdésekben, néhány esetben elég lehet a látáskapcsolat és egy alapvető diszkrét kézjelzés a játékvezető asszisztenstől a játékvezető felé. Az olyan esetekben, amikor szükséges a közvetlen tanácskozás, a játékvezető asszisztens 2-3 méterre előreléphet a játéktérre, ha szükséges. A játékvezető és a játékvezető asszisztens beszélgetésük közben mindketten forduljanak a pálya felé, és kerüljék el, hogy mások hallhassák. Megkövetelt távolság Amikor szabadrúgást ítélnek nagyon közel az oldalvonalhoz, a játékvezető asszisztens helyzetéhez közel, a játékvezető asszisztens beléphet a játéktérre, hogy biztosítsa, hogy a sorfal a labdától 9,15 m-re legyen. A távolságot a labda helyéről állítsa. Ebben az esetben a játékvezetőnek meg kell várnia, amíg visszaér a játékvezető asszisztens a helyére, mielőtt újraindítja a játékot.

 

Hozzászólások